Ministar po drugi put "odbio" izbor Zorana Jonića 1Zoran Jonić

Posle osam godina rukovođenja Predškolskom ustanovom „Pčelica“, Zoran Jonić više nije direktor te ustanove jer ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ovih dana, po drugi put, nije dao saglasnost na odluku Upravnog odbora Pčelice o njegovom izboru.

Šarčević je istovremeno za v.d. direktora postavio Svetlanu Mitić, inače vaspitačicu u „Pčelici“, a ona je juče, kako saznajemo, Jonića „prebacila“ na novo rukovodeće mesto- koordinatora Stručne službe te ustanove.

Ministar Šarčević je u martu ove godine prvi put odbio da „odobri“ izbor Jonića za direktora „Pčelice“, uz obrazloženje da bi to „dovelo u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove”. On je naveo da je uzeo u obzir dokaze da je Jonić prekršio antikorupcijske i prekršajne zakonske odredbe koje mu je dostavio niški Lokalni antikorupcijski forum (LAF). U dopisu LAF-a se između ostalog ukazuje da je Jonić prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da ga je niški Prekršajni sud kaznio za remećenje javnog reda i mira dok je obavljao dužnost direktora Osnovne škole Čegar , tako što je tukao učenika.

Upravni odbor Pčelice je pre toga, ali i prošlog meseca- nakon ovakvog uskraćivanja saglasnosti od strane Šarčevića, izabrao Jonića za direktora, ocenujući da je on najbolji od nekoliko kandidata koji su aplicirali na konkursu za tu funkciju. Jonić je u direktorskoj fotelji od 2009. godine, najpre kao kandidat URS-a, a potom kao kandidat SNS-a.

Agencija za borbu protiv korupcije je, inače, januara ove godine preporučila da Jonić bude razrešen zbog sukoba interesa, pošto je kao direktor februara 2012. godine doneo odluku da se na konkursu za zapošljavanje izaberu sinovi tadašnjih članova Upravnog odbora “Pčelice”, Dragoslava Miloševića i Verice Radenković. On je prekršio Zakon o Agenciji i zbog toga što je kao direktor tužio “Pčelicu”, zahtevajući da mu se isplate jubilarnih nagrada u iznosu od 141.000 dinara, čime je “privatni interes podredio javnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za sebe”, a u tom postupku bio “i tužilac i tuženi”.

Deo javnosti je posebno negativno reagovao na pravosnažnu presudu Prekršajnog suda, kojom je Jonić, kao direktor škole „Čegar“, novčano osuđen jer je učenika M.S. (12), između ostalog, „hvatao za uvo i kosu, a potom mu odgurnuo glavu ka zidu, u koji je učenik udario… a udarac o zid odjeknuo“. Incident se dogodio 3. marta 2002. godine, presuda doneta pre skoro 14 godina, ali je obelodanjena nedavno.

Jonić je sve navode demantovao, pa i one iz pravosnažne prekršajne presude, za koje je kazao da „nisu dokazani na sudu“, najavljujuči da sve koji to tvrde tužiti sudu. On je rekao da „nije imao saznanja“ da je zaposlio decu članova UO, a da takva činjenica „ne može biti razlog za njihovu diskvalifikaciju ili stavljanje u neravnopravni položaj u odnosu a druge“. Kazao je da isplata jubilarne nagrade nije privatni interes direktora već pravo iz radnog odnosa i priznato je svim zaposlenima koji ispunjavaju uslove. „Pčelica“, inače, ima 24 vrtića, više od 6.000 dece i 900 zaposlenih.

Ko je v.d. direktora?

Svetlana Mitić je po obrazovanju vaspitač predškolske dece, a u „Pčelici“ radi 16 godina. Bila je upravnica dva vrtića, po odluci Jonića, ali je po njegovoj odluci i premeštena u jedan od „udaljenijih“ vrtića.

„Pogrešna odluka“‘]

UGS Nezavisnost Pčelice je u dopisu ministru Mladenu Šarčeviću, upućenom odmah nakon njegove odluke da za v.d. direktora imenuje Mitićevu, upozorio da je to pogrešna odluka, verovatno doneta pod pritiskom nekih od zaposlenih, a pre svega čelnika Sindikata obrazovanja, koji su pretili i štrajkom ukoliko se na mesto v.d. direktora ne imenuje neko iz redova zaposlenih.

– Imenovanje Mitićeve, koju je Jonić postavio na mesto šefa jednog od vrtića, za v.d. direktora, jasno govori o nameri da se nastavi sa vođenjem ustanove na način kako je to činio sam Jonić, koji je Pčelicu finansijski, organizaciono, moralno i na svaki drugi način doveo u najgore stanje od kad postoji predškolstvo- ocenjeno je u dopisu. Ovaj sindikat se založio da v.d. direktora bude neutralna osoba, kakav je Jonićev protivkandidat na poslednjem konkursu Bojan Miljanić, i zatražio od ministra da smeni celokupan Upravni odbor koji je dva puta birao spornog Jonića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari