Ministar Ristić: Od početka godine za trećinu manje slučajeva ugrožavanja novinara nego u istom periodu 2023. 1Foto FoNet Ana Paunković

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da je u prvoj polovini godine, u poređenju sa istim periodom prethodne, u Srbiji zabeleženo za oko trećinu manje slučajeva ugrožavanja novinara.

Ristić je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žofreom kazao da takvi podaci ukazuju na „pozitivan trend i potrebu daljeg angažovanja svih činilaca kako bi bio postignut željeni rezultat koji se odnosi na potpunu eliminaciju ove neželjene pojave“.

Ministar je rekao i da je resor na čijem je čelu posvećen „intenziviranju dijaloga sa svim akterima na medijskoj sceni kako bi se nastavio dalji zajednički rad na njenom kontinuiranom razvoju“ a kako je saopštio njegov kabinet, posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena medijskom pluralizmu, bezbednosti novinara i snaženju demokratskih kapaciteta društva u oblasti javnog informisanja.

„Zajednički je konstatovano da su novi zakonski propisi u oblasti informisanja plod dugotrajnog i plodotvornog dijaloga, odnosno učešća svih zainteresovanih strana. Istovremeno, naglašena je i potreba daljeg unapređenja zakonodavnog okvira i njegovog usaglašavanja sa najnovijim regulativama Evropske Unije“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je šef Delegacije EU „pozdravio“ rezultate koje je Srbija postigla u oblasti informaciono–komunikacionih tehnologija u prethodnom periodu ali i „podsetio na pitanja pokrenuta u poslednjem Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji i izrazio nadu da će definisani prioriteti biti brzo adresirani“.

Žofre je ukazao i na potrebu da se usvojeni medijski zakoni doslovno sprovode, kako bi „istinski odražavali duh“ Medijske strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari