Ministar Ristić sa predsednicom Evropske federacije novinara: Šta je dogovoreno? 1Foto: Vlada Srbije

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić sastao se sa predsednicom Evropske federacije novinara Majom Sever u Zagrebu, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Tokom razgovora analizirano je stanje na međunarodnoj medijskoj sceni, globalnom političkom, društvenom, ekonomskom kao i bezbednosnom stanju u oblasti javnog informisanja kao i svi izazovi o mogućim mehanizama za njihovo postepeno otklanjanje, navedeno je u saopštenju.

Posebnu pažnju posvetili su stanju u oblasti javnog informisanja u našem regionu te ukazali na prisustvo prethodno navedenih globalnih izazova.

Naglašen je poseban značaj unapređenja legislativnog okvira, poštovanje nacionalnih i međunarodnih profesionalnih i etičkih standarda, kao i potreba kontinuiranog jačanja kapaciteta unutar oblasti javnog informisanja.

Dužnu pažnju sagovornici su posvetili pitanju bezbednosti novinara i naglasili obavezu svih činilaca da se suprotstave toj društvenoj pošasti, kao i o posebnoj obavezi nosilaca javnih dužnosti, novinara i njihovih udruženja da afirmišu medijski pluralizam, kao i pluralizam mišljenja.

Ukazano je i na obavezu medijskih radnika da afirmišu i poštuju profesionalne i etičke standarde, nacionalno zakonodavstvo i odgovarajuće međunarodne norme i propise.

Ristić i Sever saglasili su se da je dijalog jedan od najefikasnijih mehanizama za otklanjanje izazova i unapređenje u oblasti javnog informisanja te izrazili opredeljenje za uspostavljanje redovne komunikacije ministarstva i Evropske federacije novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari