Ministar Ristić: U Srbiji uspostavljen imaginarni medijski Olimp, njegovi tvorci sebe vide kao božanstva 1Foto: RTS/printscreen

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je da je u Srbiji uspostavljen „imaginarni medijski Olimp“, a da njegovi žitelji i tvorci sebe video kao svojevrsna medijska božanstva, saopštilo je Ministarstvo.

U intervjuu za Bazar Ristić je objasnio da se „medijski Olimp“ ogleda u svojevrsnoj hijerarhiji novinara, medija i strukovnih udruženja.

„Vremenom je u Srbiji stvoren potpuno imaginarni medijski Olimp na kome samovoljno stoluju pojedini novinari, mediji i udruženja. I ma koliko taj Olimp bio imaginaran, primećuje se da je doživljaj njegovih ‘tvoraca’ i ‘žitelja’, kao svojevrsnih samoproklamovanih medijskih božanstava, autentičan“, konstatovao je Ristić.

On je naveo i da jedan od mehanizama za otklanjanje izazova unutar oblasti javnog informisanja predstavlja dijalog – iskren, konstruktivan i otvoren.

„Dijalog ravnopravnih u kome nema nepoželjnih sagovornika, a ni tema“, kazao je Ristić i dodao da „Ministarstvo nipošto nije spremno da pristane na bilo kakve pojave koje se ogledaju u nekakvoj posve imaginarnoj hijerarhiji sredstava javnog informisanja, profesionalnih udruženja i medijskih poslenika“.

On kao „neutralan i dobronameran posmatrač“ u tome vidi i orvelovski momenat i potrebu pojedinaca da „uspostave nejednakost jednakih“.

„Stoga će biti potrebno nešto truda kako bismo pojedine medijske poslenike i druge aktere na javnoj sceni vratili u realnost i pomogli im da bez teškoća napuste taj nepostojeći Olimp i prihvate se odgovornosti koja im sleduje po prirodi njihove profesije“, istakao je ministar.

On je dodao i da Ministarstvo osuđuje svaki vid otvorenog ili prikrivenog ugrožavanja bezbednosti novinara ili pokušaje ometanja njihovog nesmetanog profesionalnog rada.

„Taj stav, koji nipošto nije deklarativnog karaktera, već sam otvoreno i demonstrirao“, naglasio je Ristić i poručio da za Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ne postoje zavisni i nezavisni mediji, zavisni i nezavisni novinari, već isključivo oni koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao.

Ristić je ukazao i na to da su pokušaji atentata na slovačkog premijera Roberta Fica ili na američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa neposredne posledice kontinuirane dehumanizacije političkih neistomišljenika.

„Namerno ne koristim termin ‘politički protivnici’ zato što mislim da niko ne bi trebalo da svog neistomišljenika doživljava protivnikom. Ne znači da nužno treba da budemo istomišljenici, ali nikada sebi ne smemo da dozvolimo to da budemo protivnici. Potrebni smo jedni drugima“, zaključio je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari