Ministar Žigmanov čestitao Nacionalni praznik Mađara 1foto (BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC)

Ministar ljudskih i manjinskih prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas Nacionalni praznik Mađara, datum kada je 15. marta 1848. godine, na talasu revolucija u Evropi, i u Pešti-Budimu izbila i bez krvoprolića pobedila revolucija.

Prema broju pripadnika, 253.899 prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Mađari su najbrojnija nacionalno-manjinska zajednica, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Mađari u Srbiji danas nacionalna zajednica koja ima veoma razvijenu manjinsku nacionalnu infrastrukturu i spadaju u zajednice koja je najviše integrisana u društvo – od sporta, preko kulture i nauke, do politike.

Obrazovanje na mađarskom se odvija od vrtića do fakultetskog nivoa, imaju dnevni list i celodnevne radijske i televizijske programe na maternjem jeziku, područje kulture je najrazvijenije među svim manjinskim zajednicama, a službena upotreba mađarskog jezika i pisma je na teritoriju cele AP
Vojvodine.

Vlasti u Srbiji, Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Mađari u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice, kazao je Žigmanov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari