Ministarka Begović u Kragujevcu: Centri izvrsnosti na proleće 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je danas gradilište centara izvrsnosti u Kragujevcu, koji bi trebalo budu završeni na proleće, saopštilo je Ministarstvo.

U centru izvrsnosti najbolji istraživači, profesori, naučnici i mladi, budući preduzetnici, osnivači startap kompanija imaće fantastičnu infrastrukturu, divan prostor gde će moći da rade i doprinesu razvoju nauka, informacionih tehnologija i novih proizvoda i usluga.

Ona je rekla da naučnicima treba obezbediti pristojan život, izuzetnu infrastrukturu, dobru opremu i dobar ekosistem, okruženje u kojem će moći da daju svoj maksimum.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je da se radi 11.500 kvadrata, gde će biti smešten deo vezan za edukaciju i obrazovanje Fakulteta medicinskih nauka, jedan deo vezan za Institut za informacione tehnologije i jedan deo vezan za istraživanje matičnih ćelija, koji će se zajednički koristiti.

Filipović je rekao da se nada da će već u junu preko 300 istraživača radiiti u centru, dodavši da se završetak radova očekuje na proleće i da će tu oko 1.500 studenata imati nastavu.

Vrednost investicija u ove građevinske radove je 18 miliona evra, a dosad je 1,1 milion namenjen za opremanje i nameštaj, rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari