Ministarka Maja Gojković otvorila rekonstruisani Narodni muzej u Vranju: Mogućnost za dalji razvoj kulturne scene 1Foto: Dušan Pešić

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, simboličnim presecanjem vrpce danas je zvanično otvorila rekonstruisanu zgradu Narodnog muzeja u Vranju.

Ministarka Gojković je izjavila da je poštovanje predaka i tradicije bio jedan od razloga da Ministarstvo kulture i informisanja podrži obnovu Muzeja i izradu nove stalne postavke u njemu.

„Obnovnom ovog muzeja otvaraju se mogućnosti za dalji razvoj kulturne scene i još bolje pozicioniranje Vranja kao grada kulture u domaćim i međunarodnim okvirima. Nakon pet godina stanovnici Vranja i mnogobrojni posetioci moći će ponovo da obiđu Narodni muzej i uživaju u raznovrsnom kulturnom nasleđu ovog dela naše zemlje. Zgrada u kojoj se nalazi muzej stara je preko 250 godina i sama je svedok bogate i, često, turbulentne istorije Vranja i Srbije“, rekla je ministarka Gojković.

Ministarka Maja Gojković otvorila rekonstruisani Narodni muzej u Vranju: Mogućnost za dalji razvoj kulturne scene 2
Foto: Dušan Pešić

Gradonečalnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da su decenijama unazad rađene delimične intervencije na zgradi, na njenom enterijeru i eksterijeru, ali da je bilo neophodno uraditi plansku rekonstrukciju koja bi dovela do trajnog rešenja.

„Gradsko rukovodstvo naišlo je na razumevanje Ministarstva, pa se 2017, preko projekta ‘Gradovi u fokusu’, izvode građevinski radovi na samoj zgradi, ali se rekonstruiše i Muzej-kuća Bore Stankovića. Vrednost ovih radova bila je skoro 10 miliona dinara, od čega je iz gradskog budžeta izdvojeno 1,5 miliona“, istakao je Milenković.

Ministarka Maja Gojković otvorila rekonstruisani Narodni muzej u Vranju: Mogućnost za dalji razvoj kulturne scene 3
Foto: Dušan Pešić

Prvi čovek grada Vranja dodao je da je saradnja sa Ministarstvom nastavljena i u 2019. godini, kada je lokalna samouprava pokrenula radove na konzervatorskim i sanacionim radovima na zgradi i unutrašnjem uređenju stalne postavke Muzeja.

„Zamenjeni su svi devastirani sadržaji sanitarnog bloka, elektroinstalacije, sistem zaštite od požara i podne obloge. Sredstva su izdvojena i za kupovinu novih izložbenih vitrina, kancelarijskog nameštaja i računarske opreme. Za ove namene od Ministarstva smo dobili 24 miliona, dok je Grad uložio blizu osam miliona dinara“, rekao je gradonačelnik.

Ministarka Maja Gojković otvorila rekonstruisani Narodni muzej u Vranju: Mogućnost za dalji razvoj kulturne scene 4
Foto: Dušan Pešić

Nova, savremena postavka sadrži – prema Milenkovićevim rečima – samo predmete iz etnološke zbirke koja reprezentuje jasnu sliku o Vranju, njegovoj istoriji i tradiciji.

„Sačuvan je ambijentalni identitet enterijera zgrade koji oslikava unutrašnjost starogradske vranjske porodične kuće. U ulaznom holu, u prizemlju, posetioci mogu da se upoznaju muzejskom postavkom istorijata Pašinog konaka. Tu su i vitrine sa starom odećom i nakitom i posebno vrednim elementima ženske gradske nošnje sa kraja 19. veka. Takođe i brojni savremeni sadržaji koji će približiti duh Vranja posetiocima. Upravo danas počinju radovi na rekonstrukciji zgrade Haremluka. Radimo i radićemo na projektima koji imaju za cilj očuvanje specifičnog vranjskog nasleđa“, zavrio je gradonačelnik Milenković.

U ovoj zgradi Narodni muzej u Vranju nalazi se od 1960. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari