Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice 1foto EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je danas intervjuisana ministarka pravde Aljbulena Hadžiju, sa ciljem da razjasni njenu izjavu datu TV Dukađini, u emisiji „Debat plus“ od 02.07.2024. godine u vezi sa mogućim sastancima i razgovorima sa tužiocima i sudijama za određene slučajeve, kao i njen post na društvenoj mreži Fejsbuk od 20.07.2024. godine u vezi sa bekstvima koja su se desila iz kosovskih zatvora.

Ispitivanje će se nastaviti i sutra, kaže se u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova.

Ministarka pravde Kosova Aljlbuljena Hadžiju ocenila je juče da je ubistvo jednog policajca Srbije i ranjavanje drugog u četrvrtak kod Loznica težak zločin, ali je navela da vlasti Srbije „učestvuju u nekim bekstvima zatvorenika iz kosovskih zatvora sa ciljem da se naruši javni, pravni i ustavni poredak Kosova“.

„Važno je istaći činjenicu da se bekstvo nekih osoba koje traže odgovorne institucije u Republici Kosovo, odvija samo u jednom pravcu: na teritoriju Srbije. Podaci naših organa govore da su bar u nekim slučajevima ova bekstva kreirale, organizovale, suorganizovale i omogućile kriminalne grupe povezane sa strukturama vlasti na teritoriji Srbije“, napisala je Hadžiju na Fejsbuku.

Po njenim rečima, „ta organizacija se sastoji u tome da se takvim licima garantuje da im teritorija Srbije, tamošnje kriminalne grupe i određeni nivoi vlasti pružaju zaštitu od krivičnog gonjenja Republike Kosovo“.

Ona je navela da su informacije ovih dana bile kontradiktorne i da je potrebna široka i duboka istraga da bi se razjasnila istina o događaju kod Loznice.

Pripadnici Jedinice za specijalne operacije policije Srbije su u subotu tokom oružanog okršaja ubili Fatona Hajrizija koji je ubio policajca Nikolu Krsmanovića i ranio policajca Vjekoslava Ilića.

Hajrizi je pre nekoliko dana pobegao iz zatvora na Kosovu, a osuđivan je za ubistvo ruskog vonika na Kosovu i druga krivična dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari