Ministarka pravde sa Seržom Bramercom: Kažnjavanje ratnih zločina bitno za region 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

Ministarka pravde Maja Popović sastala se danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, sa kojim je razgovarala o nastavku saradnje.

Oni su razmatrali pitanja statusa procesuiranja ratnih zločina i regionalne pravosudne saradnje u tim predmetima, saopšteno je iz Vlade.

Popović je naglasila da je kažnjavanje ratnih zločina i ostvarivanje pravde od ključnog značaja za normalizaciju odnosa i izgradnju poverenja na Zapadnom Balkanu.

Istakla je da su pravosudni organi Srbije okončali veliki broj postupaka, što je najbolji dokaz da Srbija vodi odgovornu politiku, koja je preduslov stabilnosti na prostoru ovog dela Evrope.

Tokom razgovora ukazano je i na potrebu napretka regionalne saradnje po pitanju rasvetljavanja sudbine nestalih lica.

Posebno je naglašena neophodnost jednakog pristupa procesuiranju odgovornih lica, bez obzira iz kog dela nekadašnje Jugoslavije dolaze.

Sastanku su prisustvovali predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari