– Ministarka za evropske integracije Gordana Đurović rekla je u utorak u Bijelom Polju da je Crna Gora spremna za prve tendere i za prve prekogranične projekte, što je važno za proces integracija.

Ona je naglasila da je prva faza u tom pogledu završena i da se Crna Gora približila završnim fazama selekcije, te da se nekoliko važnih projekata dobro kotira i da bi tokom juna mogli biti riješeni u korist Crne Gore.

– Opština koja uđe u prvu selekciju prekograničnih programa, u septembru će biti spremna za prijavu drugog ciklusa, kazala je Đurović koja je u utorak održala radni sastanak sa rukovodstvom opštine o evropskim integracijama i predpristupnim fondovima.

– Tek sa vidljivošću evropskih projekata na lokalnom nivou, možemo da govorimo o tome da se proces integracija dešava. U tom smislu, mislim da su prekogranični projekti pravi test. Jer, nakon toga nas očekuju strukturni fondovi Evropske unije i mnogo značajnija sredstva. Bez lokalne samouprave, bez kancelarija za evropske integracije Ministarstvo ne može biti uspješno u ovom poslu, naglasila je Đurović.

U tom cilju u Bijelom Polju se nalazi regionalna kancelarija predpristupne fondove, a opština je konkurisala sa nekoliko važnih projekata. Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević je istakao da je opština Bijelo Polje kandidovala projekat regionalne deponije Čelinska kosa sa opštinama Kolašin i Mojkovac.

– Takođe, kandidovali smo projekat „Bez granica zbog djece“, koji radimo sa opštinom Priboj, projekat „Škola za farmere“ sa Zavodom za zapošljavanje i centrima za razvoj poljoprivrede u Bijelom Polju i Priboju. Bijelo Polje je uključeno u projekte koje radi FORS Montenegro, a uključeni smo i u projekte koje rade privredne komore Crne Gore i Bosne i Hercegovine i zajednički projekat sa zavodima za zapošljavanje Crne Gore i Republike Srpske, istakao je Milošević.

Jedna od važnih komponenti u evropskim integracijama Crne Gore je, prema riječima ministarke Đurović, i uvođenje predmeta evropske integracije i evropska unija u crnogorskim školama. Tim povodom Đurović je održala predavanje u Gimnaziji „Miloje Dobrašinović“, gdje su ona i savjetnik u Ministarstvu prosvjete i nauke Ćazim Fetahović podijelili učenicima besplatne udžbenike.

– Ministarstvo obrazovanje ide u susret budućnosti svoje djece i budućnosti Crne Gore. Zbog toga, mi želimo da upoznamo naše mlade generacije sa onim što ih čeka za pet-šest godina. Naša djeca će živjeti, raditi i obrazovati se na cijeloj teritoriji Evropske unije i želimo da budu spremna za taj proces. U tom kontekstu, napravili smo izborne predmete evropske unije i evropske integracije koji se sada nalaze u našim školama i za koje postoji veliko interesovanje kod djece, tako da već 1.000 učenika gimnazija u Crnoj Gori uči ovaj predmet, kazao je Fetahović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari