Ministarka Žarić Kovačević: Uloga inspektora je veoma bitna, treba je promovisati 1Foto: MDULS

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević rekla je danas da je uloga inspektora veoma bitna za zakonito i pravilno postupanje u svim društvenim oblastima, te da je od izuzetnog značaja da se promoviše njihova uloga u sistemu i u procesu sprečavanja protivzakonitih radnji, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je sa predsednikom Mreže inspektora Srbije Dragomanom Paunovićem razgovarala o inicijativi „Mreža inspektora Srbije“ kao delu druge faze reforme inspekcija.

Mreža inspektora Srbije je strukovna organizacija lokalnih, pokrajinskih i republičkih inspektora čiji je cilj sveukupno unapređenje položaja, samostalnosti i pravne sigurnosti, te afirmacije inspektora u sistemu javne uprave.

U zajedničkoj saradnji Mreže i Ministarstva u prvoj fazi reforme inspekcijskog razvoja kroz sprovođenje različitih mera i aktivnosti, te izmenom zakonodavnog okvira, ostvareni su značajni rezultati, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Koordinaciona komisija za objedinjeni inspekcijski nadzor Vlade Srbije, kojom predsedava ministarka državne uprave i lokalne samouprave, potpisala je 2023. godine sa Mrežom inspektora Srbije Sporazum o saradnji u oblasti inspekcijskog nadzora, kojim su definisani konkretni mehanizmi međusobne saradnje.

Mreža inspektora Srbije na osnovu tog sporazuma, između ostalog, učestvuje u reformi inspekcijskog nadzora, kao i u radu Koordinacione komisije i njenih radnih grupa i to u svojstvu posmatrača.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju softverskog rešenja „eInspektor“ i njegovom uvođenju u rad pokrajinskih i lokalnih inspekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari