Ministarstvo državne urprave započelo pripremu novog Zakona o matičnom registru 1Foto: Shutterstock/PongWatchara

Ministarka državne uprave i loklane samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da je njeno Ministarstvo započelo sa pripremom novog Zakona o matičnom registru, radi njegovog daljeg unapređenja.

Ona je na događaju povodom Dana matičara Srbije, na kom su dodeljene plakete matičnim službama gradskih uprava Niša, Subotice i Kraljeva, kao najefikasnijim za ovu godinu, navela da je proces digitalizacije ubrzan novim alatima, softverima i inovativnim tehnologijama i da zbog toga treba nastaviti sa reformama i unapređenjem koncepta vođenja matičnih kniga.

„Upravo zato, ali i sagledavajući stanje, kao i izazove sa kojima se u praksi susreću kako građani tako i matične službe, bilo je potrebno da razmislimo o digitalnom rešenju koje će na duži vremenski period odgovoriti ne samo na trenutne potrebe, nego i buduće promene i zahteve građana“, kazala je Žarić Kovačević, a prenelo Ministarstvo u saopštenju.

Prema njenim rečima, digitalizacija matičnih knjiga u prethodnom periodu doprinela je sveukupnoj modernizaciji javne uprave i kvalitetu pojedinačnih usluga koje su namenjene građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari