Ministarstvo finansija SAD uklonilo firmu Žarka Veselinovića iz Hrvatske sa liste sankcija 1Foto: Printskrin/Youtube

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država skinulo je sa liste sankcija jednu firmu za koju je prethodno navelo da se vodi na ime Žarka Veselinovića, brata biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića.

Kako se precizira u saopštenju, objavljenom 20. decembra, američko ministarstvo je sa liste uklonilo firmu Nautikacentar D. O. O, koja se vodi na Žarka Veselinovića i koja je registrovana u Hrvatskoj.

Ministarstvo nije pružilo dodatna objašnjenja o odluci da se ova firma skine sa liste sankcija.

Demanti iz Rijeke

Firma Nautikacentar je registrovana u Rijeci, primorskom gradu na severozapadu Hrvatske.

Hrvtski portal Jutarnji.hr je 9. decembra objavio da je kontaktirao Žarka Veselinovića, vlasnika kompanije Nautikacentar, koji je demantovao da ima veze sa Zvonkom Veselinovićem i da se bavi kriminalom.

Takože je naveo da će angažovati advokata koji će od Ambasade SAD tražiti objašnjenje kako se dogodilo da se njegovo ime nađe na američkoj crnoj listi „a bez da se to konkretno provjeri“.

Veselinovići i ostali sa „crne liste“

Braća Veselinović, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i još deset sa njima povezanih osoba, našli su se 8. decembra na listi sankcija američkog Ministarstva finansija, zbog optužbi za povezanost sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja je bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci u Srbiji.

Američko ministarstvo finansija označilo je braću Veselinović, Milana Radojičića i ostale osobe koje su stavljene na listu sankcija da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, optužujući ih za izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i preko 20 njihovih firmi sa sedništem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca i frimi na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari