Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić izjavio je za Danas da se radovi na izgradnji regionalne sanitarne deponije kod Pirota privode kraju i da su u toku aktivnosti koje nisu bile predviđene glavnim projektom.


– Reč je o otklanjanju viška zemlje sa tela deponije, elektrifikaciji i o uređenju potoka, ističe Kostić, dodajući da je za te dodatne radove Eko fond Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja obezbedio sredstva. Za elektrifikaciju je odvojeno 1,5 miliona dinara, za odvoženje zemlje oko 26 miliona i uređenje potoka oko 22 miliona.

– Dobili smo i dopis iz Eko fonda da je našoj opštini odobreno 60 miliona dinara za nabavku kompaktora i buldožera koji će se koristiti za rad na deponiji i pokrećemo postupak nabavke te dve mašine koje su neophodne za budući rad deponije. U planu je i gradnja objekta koji će služiti za selektiranje otpada, kaže Kostić.

Gradnja deponije je započeta u decembru 2008. godine. U radove je EU uložila 3,2 miliona evra, Eko fond 1,1 milion evra, a opština Pirot oko 400.000 evra. Ova deponija je predviđena za odlaganje čvrstog otpada iz sve četiri opštine okruga – Pirota, Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada.

– Međutim, još nije potpisan međuopštinski sporazum o njenom korišćenju i upravljanju, ističe Kostić, dodajući da veruje da će uskoro biti usaglašen tekst sporazuma, kako bi deponija uskoro počela da radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari