Ministarstvo informisanja će ipak podržati Danasov projekat škole novinarstva 1foto: R.Z./ATAImages

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić razgovarao je danas sa glavnim i odgovornim urednikom dnevnog lista Danas, Dragoljubom Petrovićem o „mehanizmima za otklanjanje izazova sa kojima se suočavaju mediji, profesionalna medijska udruženja i medijski poslenici“, i tom prilikom je rekao da će ministarstvo ipak podržati Danasov projekat škole novinarstva, za koji nam, za razliku od prethodnih godina, ove nisu odobrena sredstva.

Ministarstvo je saopštilo da su ocenili da je „potrebno da se uloži dodatan napor svih aktera na medijskoj sceni kako bi bio obezbeđen kontinuiran i stalan razvoj u toj oblasti“.

Navedeno je da je ministar „izrazio spremnost da putem pojedinačnih davanja podrži projekat koji bi dnevni list Danas uputio Ministarstvu informisanja s obzirom da škola novinarstva tog dnevnog lista ove godine nije podržana od strane konkursne komisije na projektu za sufinansiranje stručne edukacije, profesionalnih i etičkih standarda i istraživanja u oblasti javnog informisanja“.

Podsetimo, preduzeću „Dan Graf“ koje je izdavač lista „Danas“ i portala Danas.rs prvi put su, nakon četiri godine zaredom, krajem juna odbijeni projekti kojima je naš list konkurisao kod Ministarstva za informisanje i telekomunikacije u sklopu godišnjeg konkursa za projekte koje ono svake godine raspisuje. Ove godine je prvi put odbijen i projekat za tradicionalnu Danasovu školu novinarstva.

Danas je ove godine, kao i prethodnih godina, konkurisao na četiri konkursa u kojima se sufinasiraju projekti iz oblasti medijskih sadržaja za štampu, medijskih sadržaja koji se plasiraju putem interneta, medijskih sadržaja namenjenih nacionalnim manjinama kao i konkursa za sufinansiranje projekata stručne edukacije, unapređenja profesionalnih etičkih standarda i istraživanja u oblasti javnog informisanja, gde smo konkurisali sa projektom Danasove škole novinarstva.

Prošle godine je za naš projekat Škole novinarstva odobren pun iznos sredstava koji je tražen u projektnoj dokumentaciji i to na osnovu diskrecionog prava bivšeg ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića.

Ove godine Danasu uopšte nije odobren projekat za školu novinarstva, kao ni za još dva projekta koja se tiču medijskih sadržaja namenjenih za internet i medijskih sadržaja namenjene manjinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari