Ministarstvo informisanja i telekomunikacija o prvih 100 dana rada: Rast izvoza IKT proizvoda i usluga 1foto Aleksandar Roknić

Izvoz IKT proizvoda i usluga u prvih pet meseci ove godine iznosi 1,6 milijardi evra, što predstavlja povećanje od čak 20,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je ukupan iznos izvoza IKT proizvoda i usluga bio 3,4 milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, povodom prvih 100 dana rada Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da je prosečna neto zarada u oblasti IKT, u periodu od juna 2023. do maja 2024. godine, uvećana za 13,3 odsto i iznosi 234.407 dinara.

„U periodu od jula 2023. do juna 2024. godine zabeležen je rast broja zaposlenih u pravnim licima, licima koja samostalno obavljaju delatnost, te je, zaključno sa junom 2024. godine, u oblasti IKT zaposleno 111.352 lica, dok je u 2023. u oblasti IKT bilo zaposleno 108.129 lica“, piše u saopštenju Ministarstva.

Među postignutim rezultatima to ministarstvo je izdvojilo nastavak realizacije kapitalnog projekta izgradnje optičke infrastrukture u ruralnim predelima Srbije.

Kažu da je u rekordnom roku objavljen poziv za pretkvalifikaciju izvođača za izgradnju u okviru druge faze projekta u toku koje će brzi internet stići i do najudaljenijih regija u Srbiji. Planirano je da u okviru druge faze ovog projekta bude izgrađeno oko 4.000 kilometara optičkih trasa do više od 500 naselja, i to u ukupnoj vrednosti od oko 120 milijardi dinara.

„Među postignutim rezultatima je i sistem ‘Pronađi me’, koji je pušten u rad krajem 2023. godine, a koji se pokazao kao dobar model komunikacije sa građanima. Postojeći model je tehnički unapređen sa dodatnim funkcionalnostima u cilju uspostavljanja sistema za upozoravanje građana u slučaju vanrednih situacija, odnosno elementarnih nepogoda i tehničko–tehnoloških nesreća.

Ovaj sistem, čije je testiranje u toku, omogućiće prenos hitnih informacija građanima putem SMS-a, na tačno određenom geografskom položaju o rizičnim događajima, a prema proceni Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova“, navode iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Kako dodaju, planira se dalja nadogradnja ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine koja će obezbediti i obaveštavanje građana putem CBS (Cell Broadcast System) poruke.

„Paralelnim sistemima obaveštavanja (SMS i CBS) Republika Srbija će ući u grupu od svega nekoliko država Evrope koje imaju oba načina upozoravanja javnosti“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari