Ministarstvo informisanja: Teško je oteti se utisku da je Skrozza implicitno izrazila žaljenje što pojedini državni zvaničnici nisu bili lišeni života 1Foto: Fond Maja Maršićević Tasić

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izrazilo je zabrinutost zbog sve učestalijih manifestacija govora mržnje i otvorenog poziva na nasilje i/ili čak i na ubistva neistomišljenika kojima je ispunjen naš javni prostor.

Kako navode, najnoviji primer jeste deo izjave Tamare Skroza dat u emisiji “Da sam ja neko“ emitovanoj početkom juna ove godine u programu TV N1.

U saopšenju ministarstva citira se izjava novinarke: Gospođa Skroza je, govoreći o događajima koji su se odigrali tokom noći između 5. i 6. oktobra 2000. godine, pored ostalog, kazala: “Ta noć, između 5. i 6. oktobra, po mom mišljenju, sada post festum, trebalo je da izgleda potpuno drugačije. Neću da sada pričam kako, da ne bismo imali probleme. Ali, što se mene tiče ta noć je trebalo da bude potpuno drugačija, nešto nalik onome što smo učili u knjigama istorije. Da je ta noć bila drugačija i da smo se 6. oktobra probudili u jednoj drugačijoj Srbiji, Srbiji bez nekih ljudi, mislim da bi ovo danas bilo sasvim druga priča, a mi zapravo živimo devedesete“.

“Teško je oteti se utisku da je gđa Skroza, u delu prethodno citirane izjave koja se odnosi na to da je Srbija u noći između 5. i 6. oktobra 2000. godine trebalo da ostane ,,bez nekih ljudi“, te da je ta noć trebalo da bude ,,nešto nalik onome što smo učili u knjigama istorije“, implicitno izrazila žaljenje zbog toga što u tim dramatičnim okolnostima pojedini državni zvaničnici nisu bili lišeni života. Svako naknadno pojašnjavanje ovog poprilično jasnog iskaza predstavljalo bi učitavanje u reči gđe Skroza onoga što one izvorno ne sadrže”, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje:

“Imajući u vidu i ovaj primer govora mržnje i/ili poziva na, tj. izražavanja žaljenja zbog propuštene prilike da se izvrši nasilje, kao i brojne druge kojima je ispunjen javni, a posebno medijski prostor, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija iznova apeluje na sve da se suzdrže od iskaza koji eksplicitno ili implicitno predstavljaju govor mržnje ili poziv na nasilje”, poručuje se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo učesnike u javnom životu da prednost daju sučeljavanju, pa čak i, ukoliko je to nužno, sukobljavanju stavova i činjenica, a nipošto ljudi. Apeluju na sve, a posebno na udruženja novinara i sredstva javnog informisanja, da daju doprinos uspostavljanju kulture dijaloga zasnovanog na poštovanju ličnog i profesionalnog dostojanstva, propisa, međunarodnih i nacionalnih profesionalnih standarda.

“Istovremeno, Ministarstvo iznova odlučno osuđuje bilo kakav oblik pretnji, odnosno poziva na vršenje verbalnog ili fizičkog nasilja nad neistomišljenicima, a posebno nad novinarima, te izražava nadu da ćemo pokazati spremnost da zajednički jačamo demokratske i druge kapacitete našeg društva”, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari