Ministarstvo: Krivična prijava podneta protiv Milorada Grčića, Srđana Alimpijevića i još tri lica 1foto (BETAPHOTO/EPS/EV)

Mnistarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića, kao i protiv protiv direktora organizacione celine Površinski kopovi Baroševac u Ogranku RB „Кolubara“ Srđana Alimpijevića i još tri lica iz Ogranka RB „Кolubara“, rečeno je danas agenciji Beta u tom ministarstvu.

Krivična prijava protiv Grčića podneta je 20. decembra prošle godine Tužilaštvu za organizovani kriminal, u vreme dok je on bio na čelu EPS-a.

Prijava je podneta, kako je navedeno, zbog osnovane sumnje da je u periodu od 19. oktobra do 12. decembra 2021, faktički vršeći ovu funkciju počev od 15. marta 2017. godine pa nadalje, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, kao i kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupao u vršenju službe.

U prijavi je istaknuto da je Grčić bio dužan i mogao biti svestan da usled toga može nastupiti teža imovniska šteta i na taj način je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Srbije i naneo štetu veću od 500 miliona evra, a čime je za ovoj iznos štete doveo u opasnost i republički budžet.

U prijavi je navedeno da se lažnim prikazivanjem predsedniku Srbije, Vladi, potpredsednici Vlade Zoranu Mihajlović i Ministarstvu rudarstva i energetike, izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, tvrdeći da su svi proizvodni kapaciteti, osim kapaciteta u remontu – TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu, kao i da su obezbeđene potrebne količine uglja zadovoljavajućeg kvaliteta, te da će proizvodnja električne energije biti dovoljna za potrebe građana i privrede na teritoriji Srbije, da je Srbija energetski bezbedna.

Ukazano je da je netačno izveštavanje o stanju u EPS-u imalo za posledicu iznuđenu kupovinu – uvoz električne snergije i energenata po izuzetno visokim cenama (pre svega mazuta) radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije.

U prijavi je navedeno i da na sastancima Radne grupe za sigurnosno snabdevanje energijom i energentima Grčić „nije izneo pravo stanje stvari, nije upoznao članove radne grupe sa problemima i nije pokušao da spreči zajedničkim delovanjem svih članova Radne grupe, ali i Vlade, nastanak ugrožavanja energetske bezbednosti Srbije, već je naprotiv prikazivao pozitivne projekcije u stanju energenata potrebnih za proizvodnju električne energije i tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu“.

Takođe, navodi se i da „nije preduzeo sve potrebne službene radnje u cilju sprečavanja nastanka ove štete i u cilju pravilnog i u svemu sa propisima i pravilima struke usaglašenog urednog snabdevanja energentom, čime bi se izbegla kako materijalna šteta po pravno lice kojim rukovodi, tako i materijalna i nematerijalna šteta po kupce električne energije, čime je ugrožena energetska i državna bezbednost izazvanjem opasnosti u vidu mogućeg zastoja rada u proizvodnji električne energije i nastala šteta veća od od 500 miliona evra na teret JP EPS, a što će se sigurno odražiti i na budžet Srbije“.

Protiv Srđana Alimpijevića i još trojice lica u „Kolubari“ krivična prijava je podneta 17. januara ove godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari