Ministarstvo kulture: Bivša vlast je odredila sadašnji status Beogradskog sajma 1Beogradski sajam Foto: Wikipedia

Ministarstvo kulture i informisanja odbacilo je danas kritike opozicije i udruženja u vezi sa beogradskim sajmom, te navelo da je tom sajamu, 2009. ukinut status spomenika kulture, kada je premijer bio Mirko Cvetković.

Iz tog Ministarstva su u saopštenju ocenili da „je jasno da nad sudbinom Beogradskog sajma lamentiraju politički akteri koji su pre više od 14 godina odredili njegov status“.

„Trenutni status kompleksa Beogradskog sajma odredila je početkom 2009. Vlada Srbije predsednika Mirka Cvetkovića“, piše u saopštenju.

Navelo je da je tadašnja Vlada, 15. januara 2009. donela Odluku o utvrđivanju čitavog kompleksa Beogradskog sajma za spomenik kulture, te da je, sedam dana kasnije,“ ista Vlada donela Odluku o prestanku važenja Odluke o utvrđivanju kompleksa Beogradskog sajma za spomenik kulture“.

„Nepunih mesec dana nakon toga, 19. februara 2009, Vlada je donela Odluku o utvrđivanju samo Hale 1 Beogradskog sajma za spomenik kulture“, dodalo je Ministarstvo.

Urbanističkim planom koji je objavljen prošle nedelje predviđeno je da Hala 1 ostane na mestu gde je danas, a da ostatak Beogradskog sajma bude premešten u Surčin, gde će biti izgradjeno niz objekata za potrebne svetske izližbe „EXP0 2027“.

Taj predlog kritikovale su pojedine opozicione stranke kao i pokret „Kreni-promeni“.

Predstavnici tog pokreta su predali Ministarstvu gradjevinarstva saobraćaja i infrastruktrue, primedbe na urbanistički projekat u vezi sa Beogradskim sajmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari