Ministarstvo kulture: Ukida se Muzej vazduhoplovstva da bi se napravio novi

Dva dana nakon apela Nacionalnog komiteta ICOM, stigao zvanični odgovor

Ostavite komentar


  1. Jasno mi je da ova država, koja polako ali sigurno pod vođstvom Aleksandra Vučića UKIDA I SAMU SEBE u korist Arapa i drugih porobljivača, ukida Muzej vazduhoplovstva ali mi nije jasno da li je eventualno predviđeno i njegovo preseljenje sa današnje lokacije? Pošto su svi ugovori o krčmenju srpskih resursa i firmi proglašeni tajnom, da li novinari DANASA imaju saznanja o eventualno predviđenom rušenju postojeće zgrade muzeja futurističkog izgleda kako bi Francuzi dobili još koji hektar zemljišta? Ako je tako, bila bi to još jedna u nizu prevara ovih parazita na vlasti!

  2. Naprednjaci, bivsi radikali, sagradice jos lepsi i stariji Muzej vazduhoplovstva, Kalemegdan… To su oni isti junaci koji su bili resili da sagrade novi i lepsi Dubrovnik…

  3. „Bila ponoć nema, gluva, vrtlar spava, vrt ne čuva. U sred vrta, cvetna, čedna, uvuče se … (živuljka) jedna! Svuda njuška, rovi, rije, … nigde nema tikva neka, il’ koričak od duleka … pa prionu vrt da sredi!“ Pesma se može naći na internetu, koga zanima da vidi ishod živuljkine akcije, u naslovu je i reč: REFORMATOR. Svaki put kad pomislim da ne može biti gore, ova „napredna“ garnitura me demantuje. Zašto ne kažete da ste obećali zgradu francuzima, da je pretvore u hotel ili ko zna šta, kad ste prodali aerodrom, jednu od retkih firmi u Srbiji koje su poslovale pozitivno? Drugo, šta je tu komplikovano papirološki da muzej bude muzej? I tako, papire prilagođavate kako vetar duva. Treće, zašto vojska da vodi ovaj muzej kad nije kvalifikovana za to? Niti imaju kadrove, niti im je to u opisu zadataka. Umesto da uključite muzej u turističku ponudu Beograda, vi zatvarate instituciju koja i kulturno i finansijski može mnogo doprineti ugledu i grada i Srbije. Bilo bi zanimljivo poslati neku nekorumpiranu komisiju da napravi popis svega šta je u muzeju sada, šta je već prodato i kome prethodnih godina, pa da se inventar objavi javno na sajtu vlade, kako opet ne bi volšebno iščezli avioni (kao u bermudskom trouglu). Na kraju, zašto PRVO NE NAPRAVITE NOVI MUZEJ, pa tamo preselite eksponate, pa onda tek ukinete sadašnji, ako su vam namere poštene!?

    1. Ma , tamo je , svojevremeno, na osnovu Dejtonskog sporazuma , smešteno mnogo vojnih aviona , mnogo više nego što bi se zvalo “eksponat”!
      E sad, budući ds VS kupuje sav otoad koji ima krila, neko se setio muzeja ! “ Lepi, k’o novi , samo malo pregituješ , ispoliraš … A koji ne valja, biće dobar za delove !”
      A Vansi će se “usrećiti” sa zgradom- horor za održavanje !

    2. Kadar za vodjenje muzeja je spreman da ga preuzme.Novi direktor muzeja je bivši član radikala,mesar po struci.

  4. Ukida de ovaj muzej da bi koncesionaru Vansiju bila data zgrada kod aerodroma.
    Ugovor o koncesiji nije objavljen. Ko zna šta u njemu još piše?
    Šta je sve vučić prodao od državne imovine za proviziju i šta sve poklonio da bi se dodvorio.

  5. Da živimo u normalnoj državi u kojoj funkciju vlasti vrši grupa stručnih ljudi (i političari mogu da bidu stručni i odgovorni), koja rukovodi razvijenim institucijama, u korist građana i države, do ovakvih (nenormalnih) odluka ne bi ni dolazilo pa ni tema ne bi bila otvarana. Na žalost, kao i većina odluka (možda je i bila neka dobra, ja je nisam primetio) ove vlasti (namerno kažem vlasti a ne vlade, jer „vlada“ samo vegetira pod diktatom kapoa Vučića) i ova nakaradna odluka pravi neprocenjivu štetu društvu. Nestručnost, nepoštenje, nefunkcionalnost ove vlasti svakodnevno unazađuje kompletno društvo (koji i inače nije bilo mnogo razvijeno) na nivo koji odgovara nivou razvoja razvijenih društava iz 19. veka. „Budućnost Srbije“, koja već godinama hara Srbijom, može da pljačka i uništava (jedino to i rade) sve dok traje „pink“ okupacija većina medija u Srbiji.

  6. Katastrofa sta rade ove Vucibatine na vlasti! Oni nam danas kreiraju kulturu??? Vucibatine, odlazite dok niste unistili Srbiju! Posekoste lokomotivu staru tri veka, ostaviste grad bez Zeleznicke stanice, razrusiste stepeniste, ukloniste kaldrmu , PA JESTE LI VI NORMALNI !!!???

  7. Kako drzava moze da ukine nesto sto je osnovalo 15 pravnih lica?
    Sto prvo ne naprave novi muzej pa onda samo izvrse spajanje, prebacivanje?
    I na kraju, sto ne kazu pošteno da su tu teritoriju obecali Francuskom koncesionaru…recimo za hotel.
    A mi se svi zakopcavamo na ledja.

  8. Sada jos da procitamo kako je Gazda sa familijom i kumovima odlucio da ‘privatizuje’ muzej, rasproda avione kolekcionarima na Zapadu, a zemljiste ‘ustupi’ francuskom aerodromu ‘Nikola Tesla’?

  9. Ovi su podivljali od izuma gondola, jarbola, fontana a sada i novih muzeja. U muzejima je budićnost i ekonomija ove Srbije. A sve to od penzija i otimanja od zaposlenih. Dok se sav novac survava u centar grada narod gladuje

  10. Sama zgrada muzeja je svojevrstan spomenik kulture. Nameeće mi utisak da su svi potezi današnje gradske vlasti da izmišljavanjem nepotrebnih poslova (uređenje Slavije, uređenje Trga Republike, izmeštanje železničke stanice, pravljene kalemegdanske dozvole i mnogih drugih „uređenja“) samo izgovor da neko pokupi procenat od potpisanih ugovora! To što se time nanosi trajna šteta Beogradu je samo kolateralna šteta!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.