Ministarstvo nauke demantuje pisanja medija da su od ETF-a tražili da se izjasni o projektu "Jadar" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija oštro demantuje navode iznete u članku objavljenom na portalu Nova.rs da je pritisak oko kopanja litijuma dolazio iz tog ministarstva, kažu za Danas u Ministarstvu nauke, odgovarajući na naše pitanje da li su tačni navodi da su tražili izjašnjavanje ETF-a o ovom projektu.

„Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nije izvršilo nikakve pritiske na upravu Elektrotehničkog fakulteta Univrziteta u Beogradu, niti je na bilo koji način uticalo na donošenje odluka fakulteta povezanih sa pitanjima eksploatacije litijuma ili bilo kog drugog pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. Svaki pokušaj da se Ministarstvo stavlja u kontekst ovakvih aktivnosti predstavlja grubu dezinformaciju, dok je izostanak pitanja upućenih ka Ministarstvu prethodno objavljivanju ovih tekstova i sadržaja u audio-vizuelnim medijima predstavlja zanemarivanje osnovnih postulata novinarske profesije, koje smatramo nedopustivim“, navodi se u reagovanju.

Kako se dodaje, Ministarstvo nauke, kao organ državne uprave u delokrugu rada, utvrđenim članom 23a. Zakona o ministarstvima, ima definisane poslove koji se odnose na sistem, razvoj i unapređenje naučnoistraživačke delatnosti u funkciji naučnog, tehnološkog i privrednog razvoja.

„Kao nadležno Ministarstvo, u trenutku izražene zabrinutosti javnosti za životnu sredinu, za cilj je imalo da građanima Republike Srbije omogući transparentno i objektivno informisanje proverenim i naučno potkovanim informacijama i podacima, u ovom slučaju u vezi sa projektima ili aktivnostima koje potencijalno mogu imati uticaj na životnu sredinu, kako u dolini Jadra, tako i na teritoriji čitave Republike Srbije“, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva nauke podsećaju da su uputili poziv svim relevantnim naučnoistraživačkim organizacijama u Srbiji da se aktivno uključe u proces sagledavanja, razmatranja i stručne analize u oblasti zaštite životne sredine, sa posebnim fokusom na vodu, vazduh, zemlju i biodiverzitet (živi svet).

Cilj ovog poziva, dodaju, bio je da se celokupna stručna javnost iz oblasti zaštite životne sredine, odnosno svi istraživači koji svoju istraživačku delatnost baziraju na istraživanjima u navedenim oblastima, na osnovu svojih kompetencija uključe, kako bi se obezbedili transparentni podaci u vezi sa projektima ili aktivnostima koje potencijalno mogu uticati na životnu sredinu.

„S tim u vezi, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sprovelo je aktivnosti u cilju okupljanja i diskusije u okviru naučnoistraživačke zajednice, i to u vidu poziva na kreiranje ekspertskih grupa među predstavnicima najrelevantnijih naučnoistraživačkih organizacija iz oblasti zaštite životne sredine, rudarstva i energetike, a inicirano je i pokretanje razvoja digitalne platforme „Održiva Srbija“.

Takođe, naučno-istraživačke organizacije pozvane su da delegiraju administratora svog profila u okviru pomenute platforme, koji bi bio zadužen za razmenu podataka između baza koje poseduju naučnoistraživačke organizacije i baze ove digitalne platforme.

„Ni u jednom trenutku nije vršen pritisak po pitanju potencijalnog projekta „Jadar“, niti bilo kog drugog konkretnog projekta ili aktivnosti“, navodi se u odgovoru.

Kada je reč konkretno o Elektrotehničkom fakultetetu Univerziteta u Beogradu, pisana komunikacija ostvarena je dana, 6. septembra 2024. godine, kada je Ministarstvo upitilo dopis svim naučnoistraživačkim organizacijama, kojim su one pozvane da delegiraju po jednog eksperta za svaku ekspertsku grupu koju će Ministarstvo formirati u cilju što efikasnijeg daljeg rada i uključivanja najkompetentnijih istraživača za određene teme iz oblasti zaštite životne sredine: voda, vazduh, zemljište i biodiverzitet, odnosno živi svet, navode iz Ministarstva.

Ovim dopisom, kako ističu, sve naučnoistraživačke organizacije su pozvane i da imenuju po jednog administratora koji će dostavljati rezultate istraživanja, podatke i studije u cilju razvoja ranije pomenute digitalne platforme, koja će obuhvatiti informacije o stanju životne sredine na čitavoj teritoriji Srbije.

„Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu 12. septembra 2024. godine uputio je odgovor na pomenuti dopis, kojim je obavestio Ministarstvo da će Nastavno-naučno veće ovog fakulteta na prvoj narednoj sednici razmatrati ova pitanja i eventualno odrediti predstavnika u navedenim ekspertskim grupama i nominovati administratora profila NIO za digitalnu platformu koji će biti zadužen za razmenu podataka između baza koje poseduje naučnoistraživačka organizacija i platforme“, kažu iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari