Ministarstvo negira optužbe Vojnog sindikata i tvrdi da je vojska napredovala u svakom pogledu 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Ministarstvo odbrane ocenilo je danas da su apsurdne tvrdnje Vojnog sindikata da ništa nije urađeno na poboljšanju uslova rada i položaja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i da je svakome vidljivo da je vojska u „svakom pogledu napredovala u poslednjih desetak godina“.

„Navodi da se profesionalnim vojnicima ne produžavaju ugovori zbog samovolje komandanata predstavljaju neistinu. To se dešavalo samo onima koji ne ispunjavaju zahteve službe i čine povrede vojne discipline što je dobro poznato svim njihovim kolegama“, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane na saopštenje Vojnog sindikata Srbije u kojem je navedeno da u vojsci vladaju samovolja i loši međusobni odnosi zbog kojih sve više ljudi napušta oružane snage.

Ministarstvo je potvrdilo navode sindikata da su na fotografijama na njihovom sajtu prikazani vojnici sa starom opremom ali je dodalo da je ta oprema ispravna i funkcionalna.

„Načelo ekonomije snaga i sredstava pri organizovanju obuke nalaže da se u te svrhe, naročito na početnim nivoima, koristi stara oprema. Vojnici koji uspešno završe obuku i stupe u profesionalnu vojnu službu dobijaju naoružanje i opremu u skladu sa prirodom dužnosti koju obavljaju i sa njom nastavljaju obuku. Čak su i budući pripadnici specijalnih jedinica, koje raspolažu najmodernijim naoružanjem i opremom, tokom selektivne obuke nosili staru opremu i uniforme“, dodaje ministarstvo.

Podestimo, Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je danas da nadležni „u menadžmentu“ Ministarstva odbrane i Generalštabu Vojske Srbije „godinama ništa nisu uradili na poboljšanju uslova rada i unapređenju položaja profesionalnih pripadnika VS“, odbacujući optužbe ministarstva da predstavnici tog sindikata nastoje da „nanesu štetu sistemu odbrane“, kao „zlonamerne i neargumentovane“.

„Dok se ne otklone uzroci i razlozi zbog kojih je u poslednjih pet godina vojsku napustilo preko 10.000 obučenih profesionalaca i koji je i danas napuštaju, ne može se očekivati da će se lažnim obećanjima u loše izrežiranim reklamama za konkurse mladi prevariti da za svoj poziv na duže staze izaberu vojničku uniformu“, naveo je VSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari