vojskaFoto: FoNet/MOD Srbije

Ministarstvo odbrane odbacilo je danas tvrdnje Vojnog sindikata Srbije o povećanju broja zahteva za prekid profesionalne službe, navodeći da je dinamika priliva i odlila kadra u vojsci „nepromenjena u odnosu na prethodni period“.

U saopštenju su naveli da brojno stanje jedinica Vojske Srbije „garantuje izvršenje svih njenih ustavnih i zakonskih obaveza“.

„Ukazujemo da je odluka o stavljanju u pripravnost dela jedinica Vojske Srbije usled tenzija na Kosovu i Metohiji donesena na osnovu temeljnih bezbednosnih procena i nivoa pretnje koja je, usled agresivne i neodgovorne politike privremenih prištinskih institucija, usmerena prema srpskom stanovništvu u našoj južnoj pokrajini“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da se na nivou komandi, jedinica i ustanova VS sprovode „sve propisane mere zaštite na radu pri visokim temperaturama, te da se ljudstvo angažuje samo na realizaciji najneophodnijih zadataka u najtoplijim periodima dana“.

Vojni sindikat Srbije (VSS) upozorio je ranije danas da je „grubog nepoštovanja prava iz radnog odnosa“ i „nenamenskog i nezakonitog angažovanja“ profesionalnih pripadnika vojske, povećan broj zahteva za prekid profesionalne vojne službe.

Sindikat je u saopštenju pozvao ministra odbrane i načelnika Generalštaba da „odmah izdaju neophodne naloge i naređenja kojima će se radno vreme i angažovanje pripadnika vojske svesti na zakonom propisan obim“ kao i da im omoguće da iskoriste pravo na godišnji odmor.

„U Srbiji nije proglašeno vanredno niti ratno stanje, kolege iz policije rade u redovnom režimu rada, pa je nejasno zašto su pripadnici Vojske Srbije, često u stanju pripravnosti i povišenih mera borbene gotovosti u kontinuitetu skoro dve godine“, naveli su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari