Ministarstvo odbrane: Vojni sindikat Srbije pokušava da uruši ugled Vojske Srbije 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda)

„Povodom još jednog politikantskog saopštenja Vojnog sindikata Srbije kojim se pokušava urušiti ugled Vojske Srbije Ministarstvo odbrane saopštava da je utvrđivanje činjenica i dalje postupanje u slučajevima u kojima je došlo do tragičnog ishoda gubitka života naših pripadnika, u skladu sa zakonom, u nadležnosti pravosudnih organa Republike Srbije“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da „javnosti ukazuje na činjenicu da je najnoviji javni poziv Vojnog sindikata na formiranje ‘nezavisne državne komisije’ koja bi, navodno ispitala okolnosti pogibije pripadnika Vojske Srbije proteklih godina i ostale tobožnje ‘zloupotrebe’ u sistemu odbrane, ništa drugo do jalov politikantski pokušaj sticanja medijske pažnje“.

„Predlogom da njihov predstavnik bude deo tog parainstitucionalnog ‘nezavisnog’ tela, takozvani sindikalci poručuju da je njihovo ‘znanje’ i ‘poštenje’ faktor koji će doprineti rasvetljavanju pomenutih slučajeva i biti opredeljujuće za poštovanje zakona“, navodi Ministarstvo.

Čak je i površnim poznavaocima prava jasno, dodaje Ministarstvo, „da su okolnosti i činjenice utvrđivanja uzroka nesreća naših kolega i njihovih porodica u nadležnosti Tužilaštva koje je jedino ovlašćeno da u vezi sa tim obaveštava javnost. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su, što je javnosti poznato, u skladu sa sopstvenim, u zakonu utemeljenim nadležnostima postupali u slučajevima gubitka života pripadnika MO i VS, te da su u svemu, potpuno i pravovremeno sarađivali sa nadležnim tužiocima“.

„Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju puno poverenje u pravosudne organe naše zemlje i osuđuju svaki pokušaj pritiska na nezavisnost i objektivnost rada tužilaca i sudija što svojim javnim istupima, pored stalnih pokušaja rušenja ugleda naše Vojske, upravo čini Vojni sindikat. Smatramo da je Vojni sindikat odavno zanemario svoju osnovnu ulogu – da se bori za prava i bolje uslove rada pripadnika MO i VS u korist političkih ambicija svojih vođa“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari