Ministarstvo poziva naučne institucije da delegiraju predstavnike za analizu projekta Jadar 1Foto: EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija uputilo je poziv naučnoistraživačkim organizacijama da delegiraju predstavnike za ekspertske grupe koje će se baviti analizom projekta Jadar.

U dopisu dekanima fakulteta i direktorima instituta, u koji je Danas imao uvid, piše da Ministarstvo sprovodi aktivnosti koje se odnose na aktivno uključivanje naučne zajednice u vezi sa sagledavanjem, razmatranjem i ekspertskom analizom potencijalnog projekta Jadar, odnosno uticajima projekta na životnu sredinu, kroz razvoj digitalne platforme održivog razvoja Srbije.

„U skladu sa dogovorenim sa sastanka održanog 2. septembra u prostorijama Ministarstva nauke, a radi što efikasnijeg daljeg rada i uključivanja najkompetentnijih istraživača za određene teme iz oblasti zaštite životne sredine, odnosno za potrebe što kvalitetnije i relevantnije neophodne ekspertize u određenim disciplinama, Ministarstvo će formirati ekspertske grupe po ključnim tematskim celinama u oblasti zaštite životne sredine, i to: voda, vazduh, zemljište i biodiverzitet, odnosno živi svet“, navodi se u dopisu.

Ministarstvo je pozvalo naučnoistraživačke organizacije da delegiraju po jednog eksperta po ekspertskoj grupi, ukoliko je ona relevantna za oblasti istraživanja konkretne naučnoistraživačke organizacije.

Uz osnovne lične biografske i kontakt podatke, za predloženog eksperta, treba dostaviti i pet naučnih referenci koje ga kvalifikuju za učešće u radu za predloženu grupu, kao i link ka profilu istraživača na portalu eNauka.

„Takođe, s obzirom da je u pitanju razvoj digitalne platforme koja treba da omogući da sve naučnoistraživačke organizacije (NIO) dostavljaju i razmenjuju svoje rezultate istraživanja, podatke i studije, neophodno je da svaka NIO nominuje administratora profila NIO na ovoj digitalnoj platformi, koje će biti zaduženo za razmenu podataka između baza koje poseduje NIO i platforme“, piše u dopisu.

Iz Ministarstva su dostavili dve tabele koje treba popuniti: popis prostornih podataka (mapa) u datim formatima koje treba prikupiti na jednom mestu kako bi se olakšala razmena, kao i popis svih dokumenata (studija, izveštaja, radova,…) u datim formatima koje takođe treba prikupiti na jedno mesto u cilju razmene.

U dopisu se ističe da „iako je angažovanje oko realizacije ove digitalne platforme i uključivanja naučne zajednice motivisano projektom Jadar, već na početku želimo da postavimo arhitekturu sistema koji će omogućiti pokrivanje čitave teritorije Republike Srbije u cilju aktivnog uključivanja naučne zajednice u održivi razvoj cele Srbije“.

„Stoga vas molimo da u narednom periodu sagledavate sve relevantne rezultate koji će moći da budu predstavljeni na platformi, a koji nisu konkretno vezani za region Jadra, već za bilo koji deo teritorije Republike Srbije“, navodi se u dopisu, koji je potpisala ministarka Jelena Begović.

Fakulteti i instituti imaju rok da dostave svoje predloge do 13. septembra, kada će biti održan prvi onlajn sastanak administratora NIO i administratora platforme.

Podsetimo da je prethodno predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao sastanak sa predstavnicima naučne zajednice, koje je pozvao da obave svoju građansku dužnost i iznesu svoje mišljenje o projektu Jadar.

On je obećao i da se ništa neće raditi bez saglasnosti naučnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari