Kada će nastavnici dobiti status službenog lica? 1Foto: N. Kovačević

Javna rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje predviđaju da se napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi tretira kao napad na službeno lice, najavljena je za oktobar, a usvajanje tih propisa u Skupštini očekuje se do kraja godine, potvrđeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu prosvete.

U odgovoru koji je to Ministarstvo poslalo agenciji Beta piše da su izmene Krivičnog zakonika u nadležnosti Ministarstva pravde i da su reprezentativni prosvetni sindikati saglasni sa tekstom tih izmena.

Tokom prošle godine dogodilo se više fizičkih napada na nastavnike pa su sindikati organizovali protest i zahtevali izmene Krivičnog zakonika kojima bi bilo uvedeno novo krivično delo u slučaju napada na zaposlene u obrazovnim ustanovama.

Nova školska godina počinje 2. septembra, a u klupe će sesti skoro 750.000 đaka.

„U školskoj 2024/2025. godini osnovne škole u Srbiji će pohađati oko 508.000 učenika i polaznika osnovnog obrazovanja, a od toga su oko 64.000 đaci prvaci. Srednjoškolaca je oko 240.000“, navelo je Ministarstvo prosvete u odgovoru agenciji Beta.

Dodalo je da je od ove školske godine smanjen maksimalan broj đaka koji može da ide u jedno odeljenje i da se to ograničenje odnosi na prve razrede osnovnih i srednjih škola.

Ranije je odeljenje moglo da broji najviše 30 učenika, a od ove jeseni 28.

„Smanjenje broja učenika u odeljenjima treba da dovede do podizanja kvaliteta nastave i učenja, veće efikasnosti i optimizacije obrazovnog sistema. Nastavnici će biti u prilici da veću pažnju posvete svakom učeniku, što će doprineti boljem praćenju napredovanja, a samim tim i kvalitetnijeg formativnog i sumativnog ocenjivanja“, tvrde u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari