Ministarstvo prosvete: Ne planiramo privatizaciju INEP-a 1Foto: N1

Nakon što je deo zaposlenih u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) izrazio bojazan da postoji namera da se ova ustanova privatizuje i da je to razlog zbog koga su Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete intervenisali tokom procesa za izbor novog direktora, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode za Danas da su i Ministarstvo i Vlada do sada postupali iskuljučivo u skladu sa zakonom.

Oni takođe ističu da Ministarstvo nema u planu privatizaciju niti INEP-a niti bilo kog drugog instituta.

Podsetimo, izbor za mesto direktora INEP-a obeležili su između ostalog i promena konkursa, tako sa se određeni uslovi za poziciju direktora izostave, ali i raspuštanje Upravnog odbora pre nego što je ovo telo dobilo priliku da se izjašnjava o pristiglim prijavama za mesto direktora.

Odgovarajući na pitanje zbog čega su predstavnici Ministarstva prosvete tražili da se prvobitan konkurs za izbor direktora promeni, tako da se izostave uslovi koji se odnose na iskustvo kandidata u međunarodnoj saradnji ili na rukovodećim pozicijama, iz Ministarstva se pozivaju na Zakon o nauci i istraživanjima.

Kako navode, konkurs za direktorsko mesto mora biti raspisan u skladu sa ovim zakonom i statutom instituta. Naime, zakon predviđa da kandidat mora imati naučno zvanje i biti kompetentan za oblast delatnosti instituta. Dodatne uslove je moguće propisati ali jedino ako ih predviđa statut instituta, što nije bio slučaj sa Statutom INEP-a.

-Konkurs INEP-a za imenovanje direktora, koji je objavljen 31.10.2021. godine u dnevnom listu Politika, sadržavao je uslove koji su u suprotnosti sa članom 62. Zakona o nauci i istraživanjima i Statutom. Taj zakon kao uslov predviđa samo da kandidat za direktora ima naučno zvanje i da je kompetentan za oblast nauke za koju je Institut akreditovan, a Statutom nisu predvideli dodatne uslove (godine radnog iskustva, iskustvo u međunarodnoj saradnji i dr.), već su se u komunikaciji pozivali na nepostojeći akt (nacrt dokumenta) – navode iz Ministarstva.

Oni dalje ističu da Zakon o nauci i istraživanjima sadrži odredbe  koje  omogućavaju svim istraživačima u naučnim zvanjima da konkurišu za mesto direktora u naučnoj oblasti svakog instituta, pa i INEP-a.

-Konkurs INEP-a je sadržavao nezakonita ograničenja (suprotna Zakonu i Statutu) – ističe se u pisanim odgovorima Danasu.

Na konkurs koji je izmenjen nakon intervencije Ministarstva prijavile su se inače dr  Žanka Bojić Trbojević, viši naučni saradnik i pomoćnica direktora za naučnoistraživački rad, i dr Marija Gnjatović, naučni saradnik INEP-a.

Žanka Bojović Trbojević dobila je podršku Naučnog veća s tim da je i Upravni odbor trebalo da se izjasni o oba kandidata pre nego što se konačan predlog uputi Ministarstvu, koje potom odlučuje da li će ga usvojiti.

Upravni odbor raspušten je međutim pre nego što je dobio priliku da se izjasni. Upitani o razlozima za raspuštanje UO, iz Ministarstva prosvete podsećaju da Zakon o nauci predviđa da Vlada ima pravo da razreši UO ustanove čiji je osnivač republika.

– Vlada kao osnivač ima zakonska ovlašćenja da menja predstavnike u Upravnom odboru, kad uoči propuste u njihovom radu. U konkretnom slučaju osnivač je uočio niz propusta Upravnog odbora, počev od samog Konkusa za direktora, pa dalje, uz nedostatak komunikacije sa osnivačem, te su se stekli uslovi za predlaganje njegovog razrešenja od strane Ministarstva, iz razloga nezakonitog postupanja – kažu u Ministarstvu.

Upitani da li Ministarstvo utiče na izbor direktora INEP-a, navode da postupaju iskučivo u skladu sa Zakonom o nauci i istraživanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari