Ministarstvo prosvete: Ispitujemo učešće srednjoškolaca na protestu u Leskovcu 1

Ministarstvo prosvete Srbije uputilo je dopis svim direktorima srednjih škola u Leskovcu, kako bi se utvrdilo da li su učenici učestvovali na skupu održanom u ponedeljak, 2. marta na kojem je grupa mladih protestovala sa namerom da spreči održavanje navodno najavljene Parade ponosa.

Na skupu je došlo do napada na novinara portala „Jugmedia“ Dragana Marinkovića, a učesnici su uzvikivali poruke mržnje prema LGBT+ zajednici.

U odgovoru Ministarstva za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi se da će se sprovesti vaspitno-disciplinski postupci protiv učenika, ako se utvrdi da su učestvovali u protestu, i da su škole dužne da o tome obaveste policiju i centar za socijalni rad.

Iz ministarstva je saopšteno da su škole dužne da istraže sve izostanke učenika sa nastave i da do kraja dana (sreda, 4.mart) dostave izveštaje Školskoj upravi.

„Ukoliko se utvrdi da su učenici, u ponedeljak 2. marta 2020. godine učestvovali u protestu povodom najave održavanja Parade ponosa u Leskovcu, potrebno je, kako je navedeno u dopisu, povesti vaspitno-disciplinske postupke protiv tih učenika, kao i druge radnje u skladu sa zakonom. Takođe, potrebno je ispitati i eventualne propuste zaposlenih u školi“, stoji u odgovoru Ministarstva za RSE.

Zaštitnik građana Srbije je u utorak, 3. marta za RSE potvrdio da je pokrenut postupak kontrole u Ministarstvu prosvete i srednjim školama u Leskovcu.

Povod za skup koji je u ponedeljak, 2. marta održan u centru Leskovca, a koji nije bio prijavljen policiji, bila je lažna vest da će se u tom gradu održati Parada ponosa. Ispred kulturnog centra u Leskovcu u popodnevnim časovima okupili su se mladi, uglavnom srednjoškolci, koji su uzvikivali parole protiv LGBT+ zajednice. Novinar portala „Jugmedia“ Dragan Marinković napadnut je dok je snimao skup, a agencija Beta je javila i da je policija gađana jajima i da su vređani novinari.

Zbog napada na novinara Dragana Marinkovića u Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu je saslušan 24-godišnji D.S. kome je određen pritvor, potvrđeno je za RSE u tom tužilaštvu, u utorak, 3. marta. Kako se navodi, njemu se na teret stavlja krivično delo nasilničko ponašanje.

Savet za bezbednost grada Leskovca još nije zasedao povodom protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari