Ministarstvo prosvete uputilo instrukcije školama za rad od 1. septembra 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Ministarstvo prosvete uputilo je danas osnovnim i srednjim školama stručna uputstva za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2021/2022. godini, koja su prvi osnov za organizovanje i planiranje rada u školama u otežanim uslovima, počevši od 1. septembra.

Pored toga, Ministarstvo je poslalo i priloge u vezi sa primenom epidemioloških mera u školama kojima se bliže uređuju pitanja organizacije i sprovođenja obrazovno-vaspitnog rada u uslovima koji zahtevaju primenu niza preventivnih i zaštitnih mera u borbi protiv virusa Covid-19.

„Na osnovu odgovarajućeg stručnog uputstva Pedagoški kolegijum i Tim za obezbeđivanje kvaliteta i razvoj ustanove postavljaju osnove za izradu operativnog rada ustanove za početak školske 2021/2022. godine. Direktori ustanova su u obavezi da omoguće svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva i uputstvima o merama zaštite i da dogovorite načine komunikacije koji će biti u funkciji dosledne primene dogovorenih mera, postupaka i aktivnosti za zaštitu zdravlja učenika i zaposlenih“, navode u Ministarstvu.

Imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog razreda u osnovnoj i srednjoj školi i učenike petog razreda u osnovnoj školi, iz Ministarstva poručuju da posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenjskih starešina sa učenicima i roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa – fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere.

Sugestija je da ovi susreti i sastanci budu održani 31. avgusta.

U Ministarstvu dodaju da će do 31. avgusta na regionalnom ili opštinskom nivou biti održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konkretnih stručnih i/ili organizacionih pitanja od značaja za uspešan početak školske godine.

O terminima ovih sastanaka direktori škola će biti obavešteni posredstvom nadležne školske uprave.

Stručna upustva školama objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari