Završni ispit za učenike: Kada se polaže, šta ne sme da se ponese, i kada će biti objavljeni rezultati 1Foto: V. A.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja održaće se 18, 19. i 20. juna, a ovaj ispit polagaće 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Učenici osmog razreda će prvog dana polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana test iz matematike, a trećeg dana test iz predmeta po izboru.

Kada je reč o odraslima oni će sve testove polagati 18. juna.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Maksimalan broj bodova koji đaci mogu da imaju (ne računajući ekstra poene sa takmičenja) je 100. I to 60 na osnovu uspeha koji donose iz osnovnih škola i 40 koje mogu da zarade na samom trodnevnom ispitu

Od pet ponuđenih izbornih predmeta ubedljivo najviše učenika odlučilo se za geografiju, njih 41,3 odsto.

Šta se (ne) nosi na testiranje

Osmaci sve testove polažu u svojim školama. Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji. Ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Na polaganje testa, tokom sva tri dana, đaci treba da ponesu đačku knjižicu, identifikacionu nalepnicu, grafitnu olovku (ako žele da prvo napišu odgovore njom), gumicu i plavu hemijsku olovku (priznaju se samo odgovori napisani hemijskom olovkom).

Učenici ne smeju da napuštaju prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

„Znači imaju dovoljno vremena i da razmisle. Da ne žure. Da ono što je poznato rade prvo, da popunjavaju grafitnom olokom. Nakon toga kad su 100 odsto sigurni da popune hemijskom“, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

Sa testovima i načinom polaganja učenici su se već upoznali tokom probe male mature koja je održana 22. i 23. marta.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola biće objavljeni u subotu, 22. juna.

„U subotu od 8 ujutru će biti dostupni rezultati“, naveo je Pašić.

Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem.

„Nakon subote odmah mogu i provostepeni prigovori da se izvrše elektronski i neposredno u školi. U nedelju će biti drugostepeni prigovori samo za one koji su pristupili provostepenom i nisu zadovoljni odgovorom“, ukazuje Pašić.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 25. juna, a raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu ( lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari