Ministarstvo: Upotrebna dozvola za kulu u "Beogradu na vodi" po zakonu 1Foto: Aleksandra Popović

Povodom teksta „Do upotrebne dozvole za kulu za samo par sati“ objavljenog u dnevnom listu „Danas“ 16. jula 2018. godine, i netačnog i proizvoljnog tumačenja postupka izdavanja upotrebne dozvole propisanog Zakonom o planiranju i izgradnji, ukazujemo na činjenice koje su značajne za nepristrasno informisanje javnosti u vezi sa zakonskom procedurom sprovedenom u slučaju poslovno-stambenih objekata Kula A i Kula B „Beograda na vodi“.

Tvrdnje iznete u tekstu da „i pored brojne dokumentacije koja je nedostajala investitoru da zgrada dobije upotrebnu dozvolu, nečijom ažurnošću sve u roku od nekoliko sati ispravljeno“, u suprotnosti su i sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, kao i sa njegovom primenom u praksi, i u samom postupku izdavanja upotrebne dozvole za navedene objekte.

Naime, sistem elektronske objedinjene procedure funkcioniše tako da se svaka, pa i najmanja greška evidentira kroz sistem, a posledica toga je odbacivanje zahteva sa određivanjem roka stranci da se nedostaci otklone i podnese usaglašeni zahtev. Svaka radnja u postupku, kao i svi izdati akti su vidljivi svim zainteresovanim licima, u svakom trenutku.

Zahtev za izdavanje upotrebne dozvole za stambeno-poslovni objekat Kule A i Kule B, investitora „Beograd na vodi“, podnet 7. jula 2018. godine, odbijen je 10. jula Zaključkom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, isključivo zbog formalnih nedostataka.

Konkretno, investitor je u zahtevu podnetom 7. jula 2018. propustio da priloži sve dokumente koje inače poseduje, što se može proveriti po datumu izdavanja pojedinačnih dokumenata – elaborata i saglasnosti.

Netačno je da ovi dokumenti nisu postojali u momentu podnošenja zahteva i da su naknadno pribavljeni (elaborat geodetskih radova za objekat izrađen u oktobru 2017. godine, a rešenje Direktorata civilnog vazduhoplovstva izdato je 8. juna 2015. godine).

Kad je reč o potpuno proizvoljnim tumačenjima rokova postupanja Ministarstva prilikom izdavanja upotrebne dozvole, podsećamo da je zakonski rok za izdavanje upotrebne dozvole pet dana, a da je za objekte Kula A i Kula B „Beograda na vodi“ izdata dva dana od podnošenja zahteva, što je uobičajeni rok koji se odnosi na sve uredno podnete zahteve. U praksi je bilo slučajeva da je upotrebna dozvola izdata i u kraćem roku, za jedan dan, što je u skladu sa nastojanjem državnih organa da dozvole i saglasnosti u objedinjenoj proceduri izdaju u roku i kraćem roku od zakonskog, kad podnosilac zahteva ispuni sve zakonom propisane uslove i uredno podnese, u elektronskoj formi, svu neophodnu dokumentaciju.

Ne vidimo ništa negativno u činjenici da je i za objekat u „Beogradu na vodi“ upotrebna dozvola izdata u roku kraćem od zakonskog, na osnovu uredno podnete dokumentacije i poštujući kompletnu zakonsku proceduru.

Naprotiv, to potvrđuje način na koji u Srbiji funkcioniše sistem izdavanja e-dozvola, a koji je našu zemlju doveo na 10. mesto na svetu na Duing biznis listi Svetske banke u oblasti izdavanja građevinskih dozvola. Napominjemo i da Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, proverava isključivo formalne nedostatke zahteva, dok Komisija za tehnički pregled objekta dostavlja svoj Nalaz i mišljenje o tome da li su radovi izvedeni u skladu sa izdatom građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom, odnosno da je objekat podoban za upotrebu, sa predlogom nadležnom organu da se može izdati rešenje o upotrebnoj dozvoli. Na osnovu usaglašenog zahteva sa otklonjenim formalnim nedostacima i Nalazom i mišljenjem Komisije za tehnički pregled objekta izdata je i dozvola za dve kule u kompleksu „Beograd na vodi“.

Kabinet potpredsednice Vlade,

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Pres-služba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari