Linerani akcelerator Zavoda za onkologiju i radiologiju u Kladovu je popravljen. Serviseri GTA iz Beograda, ovlašćenog predstavnika američke korporacije ‘’Varian’’ zamenili su akceleratorsku cev sa elektronskim topom, a da bi bila nastavljena zračna terapija za 55 pacijenata iz Borskog, Zaječarskog i Braničevskog okruga narednih dana treba da budu obavljena i doziometrijska ispitivanja.

Linerani akcelerator Zavoda za onkologiju i radiologiju u Kladovu je popravljen. Serviseri GTA iz Beograda, ovlašćenog predstavnika američke korporacije ‘’Varian’’ zamenili su akceleratorsku cev sa elektronskim topom, a da bi bila nastavljena zračna terapija za 55 pacijenata iz Borskog, Zaječarskog i Braničevskog okruga narednih dana treba da budu obavljena i doziometrijska ispitivanja. Sredstva neophodna za popravku akceleratora u Kladovu, u pitanju je 5,5 miliona dinara, obezbedilo je Ministarstvo zdravlja.
Strujni udar je „iz stroja“ izbacio linearni akcelerator u kladovskoj zdravstvenoj ustanovi, pa je zbog toga protekla tri meseca zračna terapija za pedesetak najtežih bolesnika iz jugoistočne Srbije obavljana na kobalt bombi, koja je instalirana još 1974. godine. Iako nemaju dovoljno specijalističkog osoblja, u kladovskom Zavodu za onkologiju i radiologiju ni jedan od pacijenata sa propisanim terapijskim zračenjem nije vraćen, pa se zbog toga radilo umesto u jednoj u dve smene.
Treba reći i da je kobalt bomba od instaliranja u protekle 34 godine radila bez dana prekida, kao i da je na ovom uređaju zračeno više od 11.000 obolelih od karcinoma iz svih krajeva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari