Jedan demonstrant je ubijen, a 40 ih je povređeno juče u Sani kada su snage jemenskog predsednika Alija Abdalaha Saleha otvorile vatru na antivladine demonstrante, javili su lekarski izvori i očevici. Isti izvori navode da je četvoro demonstranata ubijeno u nasilju u Taezu na jugu Jemena. Salehove snage i pobunjenici postigli su potom sporazum o momentalnom prekidu vatre, rekao je neimenovani izvor iz vlade u Sani.


Više hiljada demonstranata pokušalo je da dopre do kvarta Al Ka, kada su na njih otvorile vatru predsednikove snage. Demonstranti su uzvikivali da narod želi da tiranin bude izveden pred sud i pozivali šefa države, koji je na vlasti 33 godine, da sluša svoj narod. Posle toga su se sukobili vojni dezerteri sa pripadnicima snaga vernih predsedniku Salehu. Od 15. do 18. oktobra najmanje 23 demonstranta i dva dezertera poginula su u razbijanju sličnih demonstracija.

U Taezu su se sukobili plemenski borci koji su se pridružili opoziciji sa Salehovim vojnicima. Državne snage gađale su minobacačima desetine kuća u raznim stambenim delovima grada, što je izazvalo paniku među stanovnicima, i zbog čega su i škole zatvorene. Savet bezbednosti UN pojačao je pritisak na Saleha kada je u petak jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se od njega traži da ode s vlasti i da prekine s nasilnim gušenjem demonstracija.

Postizanje sporazuma o prekidu vatre potvrdile su i Prva oklopna divizija koja se priključila pobunjenicima kao i kancelarija plemenskog vođe šeika Mohsena al-Ahmara koje su uključene u sukobe protiv vladinih snaga. Primirje će biti praćeno povlačenjem naoružanih osoba sa ulica, rasturanjem barikada i ‘povratkom na normalu’ u glavnom gradu“, precizira zvanična agencija Saba. Primirje je postignuto i krajem septembra, ali su sukobi ipak nastavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari