Najmanje devet ukrajinskih vojnika je poginulo, a oko 20 je ranjeno u dva napada pobunjenika na istoku Ukrajine, saopštilo je juče ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

„Prema prvim informacijama, osam vojnika je ubijeno, a 17 je povređeno u borbama blizu Volnovaha, u oblasti Donjeck. U drugom napadu kod Rubižna, u oblasti Lugansk, ubijen je jedan vojnik, a dvojica su ranjena“, rekao je portparol ministarstva odbrane, prenosi Beta.

Međutim, ukrajinski vojnici su Bi-Bi-Siju rekli da je poginulo 10 vojnika, dok su novinari prebrojali čak 11 tela. Privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je da se održi vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekavši da ima dokaze o ruskom učešću u tom nasilju. Okršaji između separatista i ukrajinskih bezbednosnih snaga vode se već nedeljama u te dve oblasti koje su proglasile nezavisnost posle održanog referenduma, čije rezultate ne priznaju ukrajinske vlasti i Zapad. Napad kod Volnovaha dogodio se preksinoć kod kontrolnog punkta ukrajinske vojske, a pobunjenici su koristili minobacače, navelo je Ministarstvo odbrane. Ukrajinske vlasti počele su 13. aprila vojnu operaciju da bi povratile kontrolu nad oblastima Lugansk i Donjeck.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je juče u Podgorici da su uočene „određene aktivnosti koje ukazuju“ na povlačenje dela ruskih trupa sa istočne granice Ukrajine i izrazio nadu da je to početak njihovog „sveobuhvatnog povlačenja“. „Uočene su ograničene aktivnosti ruskih trupa u bizini ukrajinske granice, što bi moglo da ukazuje na to da će se neke od tih trupa povući. Prerano je reći šta to znači, ali se nadam da je to početak sveobuhvatnog povlačenja“, kazao je Rasmusen novinarima u Podgorici nakon razgovora sa crnogorskim zvaničnicima, prenela je Beta.

Generalni sekretar NATO-a poručio je da ako budu uočene „sveobuhvatne aktivnosti povlačenja“ i ako se one mogu dokazati, da će on prvi pozdraviti takav potez ruske strane. „To će biti prvi korak Rusije u ispunjavanju međunarodnih obaveza, posebno u svetlu pripreme za predstojeće predsedničke izbore u Ukrajini“, ocenio je Rasmusen. On je izrazio nadu da će kriza u Ukrajini biti rešena političkim i diplomatskim putem.

Britanski novinar, saradnik ruske televizije RT, Grejam Filips oslobođen je posle 36 sati provedenih u rukama ukrajinske državne bezbednosti, javio je juče RT. „Moj rad je u redu, nema optužbi protiv mene, ni mera proterivanja i niko nije digao ruku na mene iz besa. Ukrajinske vlasti su se prema meni dostojno ophodile“, napisao je na svom Tviter nalogu. Filips je rekao za RT da je slikao kontrolni punkt kod Marijupolja, na jugoistoku Ukrajine, kada je priveden i predat državnoj bezbednosti (SBU).

„Kad su videli da radim za RT, situacija se pogoršala. Uzeli su mi stvari i vrlo detaljno me ispitivali“, rekao je Filips. On je policijskim kolima prebačen do jedne kasarne ukrajinske vojske na istoku zemlje, a na kraju je predat britanskom konzulatu u Kijevu. Ukrajinska državna bezbednost juče je potvrdila da je novinar uhapšen i da se nalazio na mestu gde je zabranjeno prisustvo novinara dok se sprovodi „antiteroristička operacija“. Ukrajinske vlasti drže u pritvoru od proteklog vikenda dvojicu ruskih novinara.

Izbori u nedelju

U Ukrajini se u nedelju održavaju predsednički izbori koje Zapad smatra presudnim za smirivanje napetosti u zemlji. Veliki favorit na izborima sa 30 odsto podrške prema anketama je milijarder Petro Porošenko, koji daleko prevazilazi 18 drugih kandidata, među kojima je i bivša premijerka Julija Timošenko. On je postao popularan kada je svoje ogromno bogatstvo stavio u službu prozapadnih demonstranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari