Predstavnici osam stranaka koje nemaju odbornike u Skupštini opštine Pirot zatražili su juče na protestu u tom gradu da predsednik opštine Pirot Vladan Vasićpodnese ostavku, kao i da budu raspisani vanredni lokalni izbori. U centru Pirota, pred oko par stotina građana u mitingu pod nazivom „Minut je do dvanaest“, oni su protestovali zbog teške ekonomske situacije u Pirotu i Srbiji.

Scenografiju je pored zastava pojedinih stranaka činio i jedan magarac ispred bine, koga je doveo njegov vlasnik Panta Petrović, a građanima se, pored ostalih, obratio i lokalni „narodni junak’’ obučen u narodnu nošnju, predstavljajući se kao nezavisni novinar.

Učesnici mitinga su potom krenuli u protestnu šetnju do skupštinske zgrade u kojoj se održavala redovna sednica opštinske skupštine i javno uputilo zahtev da predsednik opštine Pirot Vladan Vasićpodnese ostavku i da se raspišu vanredni lokalni izbori.

– Pošto je u toku sednica Skupštine opštine poručujemo im da im nije mesto u toj sali. Tražimo nove izbore na kojima će Pirot dobiti mnogo bolju i odgovornu lokalnu vlast od sadašnje – rekao je ispred skupštinske zgrade predsednik pirotskog odbora Pokreta socijalista Dragan Todoroviću ime ovih stranaka koje nemaju nijednog odbornika u SO Pirot.

Na mitingu u centru grada govorili su, pored pojedinih predstavnika sindikata, nezaposlenih i propalih firmi u gradu i narodni poslanik Nove Srbije Radoslav Mojsilovići predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Mojsilovićje rekao da je „izgleda ponovo došlo vreme za motke i da će se i ova vlast oterati na isti način“.

Aleksandar Vulin je takođe podržao zahteve ovih stranaka za smenu lokalne vlasti i nove lokalne izbore.

– Došao sam danas gnev od vas da slušam, slobodu od bede i sramote i straha da tražim – rekao je Vulin, dodajući da je došlo vreme za promene.

Miting su organizovali opštinski odbori Nove Srbije, PSS-a, DSS-a, Socijalističke narodne stranke, Jedinstvene Srbije, Komunističke partije Srbije, Ekološke stranke i Pokreta socijalista.

Njihov cilj je, kako je rečeno, „smena nelegitimne, korumpirane i nenarodne lokalne vlasti u Pirotu“.

U Pirotu vlast ima lista Koalicije za Pirot, G17 plus i SPO-a koja sa DS-om i SPS-om ima ubedljivu skupštinsku većinu – 40 od 56 mandata a SRS je opozicija.

Uvreda za Piroćance

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić juče je na konferenciji za novinare izjavio da je legitimno pravo opozicije da organizuju neke aktivnosti.

– Ovo je bila uvreda za Piroćance, s obzirom na to kako je vođen miting i na scenografiju. To su stranke koji nisu uspele da izađu na izbore a one koje su izašle nisu uspeli da prođu cenzus. Mi, koji smo izabrani na izborima prošle godine spremni smo da podnesemo ostavke ako je to dobro za Pirot ali ovi ljudi najmanje zaslužuju da vode Pirot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari