Miodrag Jovanović: Građani imaju pravo da traže da se Ustavni sud ne ponaša kao servis režima 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Jedan od inicijatora ProGlasa Miodrag Jovanović izjavio je danas da građani imaju pravo da se 11. jula okupe pred Ustavnim sudom Srbije i zatraže da počne da se ponaša kao beskompromisni i nepristrasni branilac Ustava i zakona, a ne kao servis režima lične vlasti predsednika Republike.

Jovanović  je u autorskom tekstu  „(Ne)ustavni (u)sud“ na internet stranici ProGlasa naveo da je Ustavni sud u nemalom broju osetljivih slučajeva odlučio da ćuti i pravi se mrtvim.

On je podsetio da Sud nije reagovao ni kada su 2021.  ekološka udruženja uputila inicijativu za ocenu ustavnosti/zakonitosti Vladine Uredbe iz 2020. o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, uprkos tome što je taj projekat izazivao ogromno nezadovoljstvo javnosti koje je kulminiralo blokadama saobraćajnica.

Istakao je da Ustavni sud svojim kontinuiranim (ne)delovanjem šalje jasnu poruku građanima Srbije, da je naš usud stanje politički celishodne neustavnosti i bespravlja.

„Drugim rečima, mera spremnosti Ustavnog suda da se u politički osetljivim stvarima angažuje na zaštiti Ustava i zakona ove zemlje direktno zavisi od toga da li je to politički poželjno i probitačno za predsednika Republike i vladajuću većin“, ukazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, samo u tom kontekstu se može razumeti nagoveštaj da će se Ustavni sud 11. jula izjasniti o neustavnosti/nezakonitosti Vladine Uredbe iz 2022. o prestanku važenja Uredbe o Prostornom planu „Jadar“,  do koje je i došlo usled masovnih protesta građana.

„Nagoveštaj izjašnjavanja Ustavnog suda javlja se baš u trenutku vaspostavljene medijske i političke kampanje predsednika Republike i vladajuće većine u prilog eksploatacije litijuma, iako je po donošenju Uredbe iz 2022. godine rečeno da je ‘stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji'“, ukazao je Jovanović.

On smatra da činjenica da Ustavni sud uskraćuje odgovore na jednostavna pitanja medija – da li je sednica zaista zakazana za taj dan, kao i ko i kada je podneo inicijativu za ocenu ustavnosti/zakonitosti Uredbe iz 2022. godine – stvara dodatno uverenje kod građana da je reč o instituciji koja dela daleko od očiju javnosti i po direktnim nalozima vlasti.

„Zato nezavisno od toga da li će Ustavni sud 11. jula zaista odlučivati o tom pitanju ili neće, građani imaju pravo da se tog dana okupe pred ovom institucijom i zatraže da ona napokon počne da se ponaša kao beskompromisni i nepristrasni branilac Ustava i zakona Srbije, a ne kao servis režima lične vlasti predsednika Republike“, istakao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari