Miodrag Jovanović (Proglas): Građani - žrtve represije policije ne treba da odustaju od pravne borbe 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Profesor Pravnog fakulteta i jedan od osnivača inicijative ProGlas Miodrag Jovanović izjavio je danas da građani na koje je policija vršila pritisak zbog učešća na skupovima protiv rudarenja litijuma, ili zbog aktivnosti na društvenim mrežama o tome, ne treba da odustaju od pravne borbe.

Ukazao je da je krajnja instanca za te slučajeve Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu.

Jovanović je za televiziju N1 rekao da one koji odluče da se protiv ugrožavanja svojih prava, u šta spadaju i privođenja i saslušavanja, bore kroz pravni sistem Srbije čeka „dug put“, ali da od njega ne treba da odustaju.

Govoreći o tome šta vlast navodi kao razlog za privođenja građana i njihova saslušavanja zbog učešća na protestima, rekao je da je „sporno jedino to što su pripremane akcije gađanske neposlušnosti“ koje su, prema njegovim rečima, legitimne u državi u kojoj postoji vladavina prava.

Jovanović je istakao da su se organizatori protesta protiv rudarenja litijuma odlučili za građansku neposlušnost jer su „svi institucionalni mehanizmi zatvoreni“.

On je ocenio da su „prilično represivne“ mere koje je država primenila prema građanima koji su učestvovali na protestima.

Na pitanje kakvi su planovi inicijative ProGlas za delovanje, Jovanović je rekao da će ProGlas nastaviti da bude spona među političkim partijama opozicije u borbi protiv „naopakog režima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari