Opasno u društvu koje je zagazilo u autoritarni sistem: Sudija Majić kritikovao najavljene izmene Krivičnog zakonika 1Foto: N1/printscreen

Planirane izmene i dopune Krivičnog zakonika podrazumevaju između ostalog da se rud “svrstava na stranu tužilaštva i policije“. To smatramo retrogradnim, pogotovo u društvu koje je ozbiljno zagazilo u autoritarni sistem”, izjavio je sudija Apelacionog suda u Beogradu i jedan od inicijatora ProGlasa Miodrag Majić.

Dodao je da će ProGlas ponuditi program za “dan posle”. ”Dakle, za dan kada se steknu uslovi da vratimo društvo i institucije koje su nam otete… Mi od nerazumnog društva moramo da napravimo prelaz ka normalnom društvu – u kojem će oni koji krše zakon i Ustav biti u zatvoru”, naveo je Majić.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika nedavno je otvorena i trebalo bi da traje do početka novembra.

“Neprimećeno, u senci svega što nam se dešava, prolaze izmene celog seta zakona – i Zakona o krivičnom postupku i Zakona o pravosudnoj akademiji. Sve bi to trebalo da nas probudi i po malo zabrine. Mi imamo gotovo ustaljenu praksu da svaka vlast ne odoli da svoju političku moć predstavi i izmenama krivičnog zakonodavstva, koje se smatra jednim od centralnih grana zakonodavstva u svakoj državi. Iz teksta izmena, možemo da vidimo da se ponovo pravi zaokret u krivičnoj proceduri”, rekao je Majić za N1.

On je podsetio da je Srbija 2011. godine, kako je rekao, “optirala za nešto drugačiji krivični procesni sistem, tj. za približavanje tzv. adverzijalnom tipu procedure“.

“To smo učinili sa uverenjem da je ovaj inkvizitorski, kako se to zove, koji je ranije postojao, pogodovao jednom neslobodnom društvu, tj. društvu u kojem je policijski aparat imao daleko veću snagu i da se krećemo ka društvu da će sud biti pre svega zaštitnik prava i sloboda građana, pa onda sve ostalo”, objasnio je Majić.

Sada se, dodao je, čini da se Srbija u tom smislu vraća unazad.

“U onome za šta smo optirali 2011. godine, sud je jedna vrsta arbitra koja u krivičnom postupku dozvoljava da tužilac i okrivljeni dokazno vrše jednu vrstu dvoboja i onda odlučuje da li je tužilac uspeo da dokaže optužnicu”, naveo je Majić.

Izmenama krivičnog zakona, dodao je Majić, sud ponovo uzima aktivnu ulogu i tamo gde tužilac nije uspeo da u dovoljnoj meri dokaže optužnicu, on pronalazi dokaze.

“Dakle, u tim slučajevima sud je tu da beskrajno, iscrpljujuće pronalazi dokaze i praktično se – kao što smo imali prilike mnogo puta da vidimo – svrstava na stranu tužilaštva i policije ili onih koji vrše krivični progon. To smatramo retrogradnim, pogotovo u društvu ovakve tradicije, dakle društvu nedovoljnih prava sloboda, odnosno društvu koje ide ili je već ozbiljno zagazilo u autoritarni sistem”, kazao je sudija Apelacionog suda.

Pooštravanje kazni ne prevenira krivična dela

On je rekao da ne podržava pooštravanje kazni za pojedina krivična dela.

“Ja se tome nikada ne radujem… Ako pogledate istorijat tih promena, vidite da jedino što se čini u krivičnom zakonodavstvu, to je ono što je najlakše. A najlakše je svakih godinu, dve povećavate kazne. To redovno ima dobar odziv javnosti, i retko se čini bez ideje da se takav odziv proizvede… Ali to ne utiče na prevenciju krivičnih dela… Nigde to ne daje takve rezultate”, naglasio je Majić.

On je objasnio da je preveniranje krivičnih dela “veoma složen postupak, i on se najmanje realizuje tako što se se predvide strože kazne”.

Komentrišući pooštravanje kazni za krivično delo silovanje, obljuba i nasilje u porodici, on je kazao da ni o tome ne misli dobro.

“Mi sada već imamo prilično zabrinjavajući broj krivičnih dela za koja je ili zaprećena kazna doživotnim zatvorom… Ili da neka krivična dela ne zastarevaju. To bi trebalo da budi izuzeci. Meni to govori da ovde nešto ne funkcioniše… Postavlja se pitanje zašto se povećava broj nasilnih slučajeva? Treba da postavimo pitanje nismo li stvorili društvo koje generiše, sada već nesavladivo nasilje. Plašim se da je to slučaj i da je ovo pooštravanje kazni samo zamazivanje očiju javnosti i stvaranje utiska da nešto radi”, ocenio je Majić.

Govoreći o protestima prosvetara, poljoprivrednika i protiv iskopavanja litijuma, Majić, koji je i jedan od od inicijatora ProGlasa, rekao je da ta inicjativa nastala i “trudi se da bude neka vrsta stožera okupljanja slobodnih građana“.

“Dakle, građana kojima je ukinuta suverenost. ProGlas će ostati uz sve te grupacije, onoliko koliko se pokaže kao neophodno”, kazao je Majić.

On je rekao da su predstavnici ProGlasa “uvereni da je društvo u Srbiji bremenito problemima“ i da će ta inicijativa ponuditi program za izalazak iz ove situacije.

“Dakle program šta bi trebalo učiniti “dan posle”, kada se steknu uslovi da vratimo društvo i institucije koje su nam otete… Mi od jednog nerazumnog društva moramo da napravimo što je moguće brži prelaz ka normalnom društvu – da oni koji krše zakon i Ustav budu u zatvoru… Da korupcija i nerazumno ponašanje sa budžetom budu kažnjivi… To će biti, između ostalog, stožer tog ProGlasovog programa”, rekao je za N1 sudija Apelacionog suda u Beogradu i jedan od inicijatora ProGlasa Miodrag Majić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari