Ako izraelska vlada smatra da je prebrodila oluju nastalu pri kraju nedavne posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena regionu objavom o nastavku izgradnje 1.600 naselja na spornoj teritoriji istočnog Jerusalima, onda je takvo mišljenje pogrešno, upozorenje je brojnih poznavalaca prilika u regionu, a to potvrđuju i događaji u proteklih nekoliko dana.

Bela kuća traži od Izraela da hitno obustavi izgradnju naselja, u strahu da će biti doveden u pitanje ne samo nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, već, kako navodi Pentagon, predstavlja pretnju po živote američkih vojnika u muslimanskom svetu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, s druge strane, ne želi da ustukne pod pritiscima SAD, te navodi da će proces izgradnje naselja biti nastavljen kao što je to bio slučaj u protekle 42 godine.

Dok Palestinci prete bojkotom budućih razgovora sa Izraelcima, Majkl Oren, izraelski ambasador u Vašingtonu, upozorava da su odnosi dveju zemalja u „najgoroj krizi od 1975 – krizi istorijskih razmera“. U znak protesta zbog prkosne odluke Izraela, Vašington je juče iznenada otkazao posetu svog bliskoistočnog predstavnika Džordža Mičela regionu. Bela kuća ceo projekat izgradnje jevrejskih kuća doživljava kao izdaju poverenja i traži otkazivanje izgradnje naselja kao preduslov za obnovu mirovnih razgovora čiji je Vašington posrednik. Navodi se i da Amerikanci traže dodatne pomirljive gestove i od Palestinaca, uključujući oslobađanja zatvorenika i obećanja da će, kada pregovori počnu, biti razmotrena sva nerešena pitanja između dve zavađene strane, uključujući status Jerusalima i pravo na povratak palestinskih izbeglica koji su izgubili svoje domove 1948.

Netanjahu je, smatraju stručnjaci, doveden u delikatnu poziciju: da izbalansira između prilično nezadovoljnog i vrlo bitnog saveznika kao što je Vašington i ostatka svog desnog krila u vladajućoj koaliciji. Analitičari smatraju da ukoliko Netanjahu i otkaže izgradnju naselja, stabilnost u njegovoj vladi biće dovedena u pitanje. U slučaju suprotne odluke, mirovni pregovori neće biti pokrenuti s mrtve tačke.

Štaviše, neizvesno je i ko će dočekati Netanjahu tokom predstojećeg vikenda u Vašington gde se održava godišnja konferencija uticajnog američko-izraelskog komiteta, grupi koja je pozvala Belu kuću da snizi ton svoje retorike. Svađa ja takođe dovela do podela i među jevrejskim lobističkim krugovima u Vašingtonu. Delegacija levog krila jevrejsko-američkih aktivista posetila je Belu kuću nudeći podršku Obaminoj administraciji. Stručnjaci smatraju da se iza frustracija Bele kuće krije osećaj da je Netanjahu izgubio iz vidokruga važnost američko-izraelskih odnosa te da je hitno potrebno formirati koaliciju kako bi se izolovao Iran pre nego što zaista zapreti regionu nuklearnim oružjem.

Perspektive za mir na Bliskom istoku čini se da nikada nisu bile sumornije. Poslednji put odnosi između SAD i Izraela bili su zategnuti kada je Džejms Bejker, državni sekretar SAD, došao u sukob sa izraelskom vladom početkom 1990-ih takođe zbog politike naselja. Spor je okončan tako što su SAD uskratile garancije na pozajmice Izraelu.

Sukobi Palestinaca i izraelske policije

Ramala – Na teritoriji istočnog Jerusalima juče je došlo do sukoba između nekoliko stotina Palestinaca i izraelske policije zbog nastavka izgradnje izraelskih naselja i otvaranja sinagoge u Starom gradu. Besni Palestinci palili su gume i gađali policiju kamenicama tokom nereda u brojnim oblastima. Širom grada raspoređeno je na hiljade izraelskih policajaca. Militantna grupa Hamas objavila je „dan gneva“ protiv poteza Izraela. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari