Najradosniji hrišćanski praznik Božić, pravoslavni vjernici pljevaljskog kraja proslavili su svečano i u skladu sa tradicionalnim običajima.


U pljevaljskom kraju badnjaci su nalagani ispred 12 pravoslavnih hramova. Tradicionalno najviše vjernika okupilo se ispred Hrama Sv. Georgija na Gukama i kod crkve Sv. Petke.

Tradicionalnom nalaganju badnjaka ispred hrama Sv. Georgija na Gukama prisustvovao je veliki broj vjernika a badnjake su nalagala bratstva Đurovića, Milića, Zečevića, Šćepovića i Milojičića. Čestitku Episkopa Mileševskog gospodina Filareta pročitao je protojerej stavrofor Saša Janjić. Duhovna, praznična i pozitivna atmosfera prenijela se sa Guka i kod crkve Sv. Petke na trgu Patrijarha Varnave gdje je ove godine bratstvo Gogića iz sela Zenica nalagalo badnjake u prisustvu velikog broja vjernika.

Mir, sloga i ljubav, su bile poruke koje su sveštenici upućivali vjernicima okupljenim oko mjesnih hramova, a Božićne liturgije su služene uz veliko prisustvo vjernika. U popodnevnim časovima ugostiteljski objekti u centru grada bili su puni kao i svake godine na Badnji dan, a ni najstariji vjernici ne pamte nalaganje badnjaka u Pljevljima na 13 stepeni celzijusa ali iznad nule.

Sveštenstvu i vjernicima praznik su čestitali predstavnici lokalne uprave, političke partije u lokalnom parlamentu, a tradicionalno su predstavnici islamske zajednice iz Pljevalja posjetili Crkvenu opštinu i tom prilikom čestitali najradosniji hrišćanski praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari