Biblioteka u Malom Crniću bila je domaćin promocije zbirke poezije „Miris brazde“ autora Miroljuba Stokića, pesnika koji živi u Kuli (opština Malo Crniće) i uspešno se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Poeziju piše od najranije mladosti, objavljivao je u brojnim časopisima i književnim listovima a „ Miris brazde“ je njegova prva zbirka poezije.

Pastoralni zvuk lirike Miroljuba Stokića otkriva nesebičnu ljubav seljaka prema svojima i predelu oko sebe. Njegova moć opisa je ravna onoj koju ravnica poseduje, kada se po njoj zaore. Stihovi koji se, poput brazda slažu, dopunjavaju njegovu izražajnost, stvarajući od ove knjige plodnu njivu, prošaranu izdancima mnogih korisnih i čarobnih biljaka koje ovaj svet, pa i stiški, drže u životu, napomenuo je tom prilikom književnik Slaviša Radovanović.

-Reč je o čistim osećanjima autora prema svakoj zaoranoj brazdi u stiškoj ravnici, dakle ljubav prema njivi, seoskom životu, brizi za seljaka kao stožera svega što je dobro i napredno u sredini u kojoj živi, ali i šire.Čitajući ovu poeziju, stiče se utisak da je autor u nekom stalnom lutanju. U tom lutanju, peva najpre o ljubavi prema zavičaju, prema ženi i deci, bez kojih se ne može kao što se bez vode i hleba ne može, zatim peva o samoći i prolaznosti života, da bi pun gorčine i ironije (blago rečeno) šaljivim stihovnim strelicama gađao u trenutna politička događanja, istakla je Zorka Stojanović.

Stihove iz zbirke Miris brazde čitala je Živojka Milić, Dragana Stokić i sam autor Miroljub Stokić, dok su ceo program , narodnom pesmom i zvucima harmonike obogatile Slobodanka Milić, Nataša Pavlovski i Nevena Miladinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari