Predstavnici dva sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete vratili su se za pregovarački sto, uz posredovanje Živka Kulića, miritelja iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, ali na jučerašnjem sastanku nije pronađeno rešenje za prekid štrajka.

U šturom zajedničkom saopštenju posle sastanka, navedeno je da su se „obe strane saglasile da je potrebno pronaći kompromisna rešenja koja će omogućiti rešavanje spornih pitanja i normalizaciju nastave u svim školama“.

– Mi smo se obratili miritelju kada je došlo do zastoja u pregovorima. Kad god smo razgovarali sa Ministarstvom prosvete oni su nam nudili da potpišemo sporazum o prekidu štrajka, na šta mi ne pristajemo. Tokom jučerašnjeg razgovora razmatrali smo postojeću situaciju, od toga da su prosvetnim radnicima koji štrajkuju smanjene plate, da se u školama zvoni na 45 minuta, a izlazi posle 30, da se smenjuju direktori koji nisu poslušali nalog Ministarstva… Dakle, razmenili smo početne informacije. Lično, ništa epohalno nisam očekivala od tog sastanka, ali je najveći događaj što smo se vratili za pregovarački sto – kaže za Danas Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Miodrag Sokić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije ističe za Danas da od miritelja očekuju „da posreduje u svim spornim tačkama“, napominjući da je upravo zahvaljujući Kuliću usaglašen poseban kolektivni ugovor. Na komentar novinarke Danasa da miritelj nije nadležan za štrajkački zahtev koji se tiče isplate novčane pomoći prosvetarima od jedne prosečne plate, Jasna Janković je odgovorila da su sindikati „svesni da Ministarstvo prosvete nije prava adresa za pitanje novca, ali da sa njim moraju da pregovaraju“.

Pregovori se nastavljaju u ponedeljak.

Sednica Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, na kojoj je glavna tema štrajk prosvetnih radnika, koja je najpre zakazana za ponedeljak, pomerena je za utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari