Pozitivni propisi Bosne i Hercegovine garantuju da će „novopečeni Bosanac“ Branimir Glavaš, koji već mjesecima mirno živi u domovini svojih predaka, još zadugo imati „mirnu Bosnu“, uprkos činjenici da mu je Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina izrekao pravosnažnu kaznu od osam godina zatvora.

Hrvatsko pravosuđe je do polovine avgusta vlastima Bosne i Hercegovine uputilo 26 zahtjeva za preuzimanje provođenja zatvorskih kazni koje su pravosnažno izrekli sudovi u Hrvatskoj, navodi portal „Svevijesti“.

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje potvrdio je da je među predmetima i onaj koji se odnosi na doktora Ognjena Šimića, pravosnažno osuđenog zbog primanja mita, ali ne i slučaj Branimira Glavaša osuđenog za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku. Mediji prenose da je hrvatsko pravosuđe od zagrebačkog Županijskog suda zaprimilo svu potrebnu dokumentaciju u slučaju Glavaš, koja će uskoro biti proslijeđena u BiH. Sladoje, ipak, dodaje kako se na izvršenje kazne u BiH i nakon zaprimanja zahtjeva može čekati i do godinu dana, a kazna ne može biti veća, samo može biti manja.

Glavaš je u BiH, čiji je takođe državljanin, prebjegao pri izricanju prvostepene presude kojom je sa 10 godina zatvora osuđen po komandnoj odgovornosti zbog ratnog zločina u slučajevima „garaža“ i „selotejp“.

Županijski sud u Zagrebu utvrdio je da je naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu. Krajem jula kazna mu je smanjena na osam godina zatvora i presuda postala pravosnažna na Vrhovnom sudu, čime su se stekli uslovi da ga vlasti BiH uhapse i upute na izdržavanje kazne na teritoriji BiH. Branimir Glavaš nije želio direktno odgovoriti hoće li zatvorsku kaznu izdržavati u Hrvatskoj ili u BiH, dodavši sa uskoro očekuje zahtjev hrvatskih vlasti.

Moguća još manja kazna

U Savezu logoraša Republike Srpske nimalo ne sumnjaju da će Glavaš ostati u Bosni i Hercegovini, poput mnogih osuđenika koji će moći odlučiti o mjestu izvršenja kazne. Prema ugovoru koji su potpisale BiH i Hrvatska, o visini kazne odlučuje zemlja gđe će kazna biti izvršena. Ona ne može biti veća od presude u Hrvatskoj, ali može biti manja, upozorava predsjednik Saveza Branislav Dukić i naglašava da će Savez pažljivo pratiti slučaj jer među Glavaševim žrtvama ima i državljana BiH srpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari