Demonstracije nekoliko hiljada Albanaca u centru Skoplja protekle su juče bez incidenata, a skup, koji je podržalo sijaset tamošnjih nevladinih organizacija, obezbeđivao je neobično veliki broj policajaca, prenose agencije. Demonstranti su nosili albanske zastave i, povremeno, uzvikivali parole kojima se veliča Oslobodilačka vojska Kosova, ali i ideja o „Velikoj Albaniji“. Protest je organizovao „Savet građanskih organizacija Albanaca“, zbog, kako je objašnjeno diskriminacione politike vlade Nikole Gruevskog, ali je zatraženo i obustavljanje čitavog niza sudskih procesa, koji se vode protiv nekadašnjih albanskih gerilaca.

Makedonski Albanci, koji čine četvrtinu od dva miliona stanovnika ove države, zatražili su i obustavljanje grandomanskog projekta „Skoplje 2014“, kojim je najavljeno podizanje niza antičkih palata, spomenika i raznih drugih objekata, kako bi se potvrdila istorijska veza današnjih Makedonaca i Aleksandra Makedonskog.

Osim prekida sudskih procesa, koje je iniciralo makedonsko pravosuđe, demonstranti su zatražili i hitan prekid četiri procesa koje je Skoplju prepusti Haški tribunal. Skup nije podržala vladajuća Demokratska unija za integracije, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije, Alija Ahmetija. Makedonija je tokom dana bila u stanju delimične pripravnosti, jer su slične demonstracije održane i pre devet godina, takođe bez incidenata, ali je svega dan kasnije, u Tetovu počela oružana pobuna Albanaca u Makedoniji, koja je okončana posle šest meseci borbi, potpisivanjem Ohridskog mirovnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari