Projekat „A1 Mirno more – Friedensflotte“ započeo je u prošlu subotu, a njegova realizacija trajaće do 24. septembra. Ovogodišnju posadu iz Srbije činiće 24 učesnika, među kojima će biti pet učenika i tri nastavnika novosadske OŠ „Petefi Šandor“. Ovogodišnja maršruta plovidbe biće Split (Kaštel Gomilica) – Vodice – Skradin (poseta slapovima Krke) – Biograd – ostrvo Žut – Kaštel Gomilica.


Monika Zach, druga sekretarka u Ambasadi Austrije, predstavljajući ovogodišnje aktivnosti na projektu, istakla je da je posebno zadovoljna što će ove godine u njemu učestvovati nastavnici i đaci novosadske škole i saopštila da Austrija svesrdno podržava ovakve projekte, koji obezbeđuju učesnicima mogućnost da se dobro razumeju i sarađuju.

Organizator projekta „Flota za mir“ od 1994. godine je austrijsko udruženje „Mirno more – Friedensflotte“. „Nakon ratnih razaranja u republikama bivše Jugoslavije, ideja Udruženja je bila konkretna inicijativa za ponovnim susretanjem i povezivanjem dece i mladih sa ovih područja. – Pod motom „Odbaciti sve predrasude preko palube i živeti zajedno na jednom brodu!“, već više od jedne decenije ovaj projekat usmeren je na decu i mlade različitog etničkog i socijalnog porekla, pripadnike marginalizovanih slojeva društva i ratom zahvaćenih područja – navodi Milica Erceg, koordinatorka projekta. Originalno osmišljenom idejom, kroz jednonedeljnu plovidbu hrvatskom obalom dečijih posada ovo je postao jedan od najvećih i najuspešnijih mirovnih socijalno-pedagoških projekata, jedinstven u Evropi.

Projekat „A1 Mirno more – Friedensflotte 2011“ organizuje istoimena austrijska organizacija u saradnji s lokalnim partnerom iz Srbije – Festivalom ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke.

Ana Segedinski direktorka Fonda za razvoj neprofitnog sektora, istakla je da ova organizacija podržava izuzetne projekte kao što je „A1 Mirno more – Friedensflotte 2011“, jer promovišu upravo skup onih vrednosti na kojima počiva delovanje Fonda, a to su: tolerancija, nenasilje, saradnja, razumevanje među ljudima, prevazilaženje stereotipa i predrasuda o drugima i drugačijima.

Pripadnici 25 nacionalnosti

Učesnici Flote za mir su deca i mladi iz republika bivše Jugoslavije, deca iz dečijih sela, ustanova za zbrinjavanje dece, te vaspitnih domova iz Austrije, deca iz nepotpunih porodica, deca sa smetnjama i teškoćama u razvoju, pripadnici preko 25 nacionalnosti. Analize su pokazale da ovakav projekat kod dece rađa poseban osećaj, koji u njima još dugo ostavlja pozitivan trag i obezbeđuje da se osećaju još dugo srećno i zadovoljno, što je kod ove dece od posebnog značaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari