Mirno spavajte Šapčani, otpad je naš! 1Skladište otpada u Šapcu Foto: Elixir Zorka

Šabac će biti centar za skladištenje opasnog i neopasnog otpada, to je istina, ali ne iz Evrope, kako tvrde aktivisti iz ovog grada, već našeg, domaćeg, objašnjavaju iz komapanije Elixir Zorka u Šapcu, koja je kao jedini ponuđač, dobila tendr za zbrinjavanje otpada u Srbiji.

Budući da je tako, svima treba da bude lakše, a posebno Šapčanima, kojima je posle saopštenja kompanije Eliksir, verovatno pao veliki kamen sa srca.

Jer, to nije bilo čiji otpad, već naš, domaći, a ne tamo neki iz Evropske unije…

Ako vas interesuje o kojim vrstama, domaćeg, srpskog otpada je reč, podaci o tome zvanično su objavljeni u okviru javne rasprave i prezentacije, koju je ova kompanija ( jer je na to zakon obavezuje) održala prošlog meseca u Šapcu.

Zainteresovana javnost mogla je da sazna da će svakoga dana u Šabac stizati „otpad od zdravstvene zaštite ljudi i životinja i/ili stim povezanog istraživanja, otpadni organski rastvarači sredstava za hlađenje i potisni gasovi, otpadi od ulja i ostataka tečnih goriva, od hemijskog tretmana metala i drugim materijala, otpadi termičkih procesa, fotografske industije, od rafinisanja nafte, prečišćavanja prirodnog gasa i tretmana uglja, otpadi od neogranskih i organskih hemijskih otpada, boja, lakova, lepkova, štamparske boje… spisak je suviše dugačak da bi se sve navelo.

Ali nije ni važno, jer na kraju krajeva, to je samo naš domaći otpad.

Elixir Zorka tvrdi da ga ne uvozi, niti je uvoz opasnog otpada u Srbiju moguć, prema važećim zakonskim propisima.

A u Srbiji se zakon iznad svega poštuje.

Prema dobijenim dozvolama, kapaciteti dnevnog prijema u postojeća skladišta iznose dva puta po 10 tona opasnog i dva puta po 40 tona neopasnog otpada, a u skladišta može da stane 6.500 tona.

Ne brinite, ima ko da broji i proverava…

Da bi vam bilo lakše da partite, svakog dana u ovoj gradić kraj Save, stizaće oko 50 kamiona krcatih našim domaćim otpadom, plus izduvni gasovi od kamiona.

Proveravaće se i količine, koliko ima opasnog i onog drugog…

Zato Šapčani mirno spavajte, a i vi drugi širom Srbije, jer će vaš otapd biti kod nas, zbrinut, siguran i lepo upakovan.

To se može videti i na fotografijma koje je ova kompanija dostavila javnosti i uz to pozvala sve zainteresovane, novinare i ekološke aktiviste, da odođu i prošetaju se skladištima u koja se otpad već pakuje.

Neka, hvala lepo, drugi put.

Proštaću se parkom sa decom, a što se vašeg lepo upakovanog otapda iz Srbije tiče, neka se dive neki drugi.

Možda kada krenu, sledećeg leta na otvorene bazene koji se nalaze, nedaleko, preko puta skladišta sa opasnim i neopasnim otpadom, mada lepo upakovnim i domaćim…

I sa svim dozvolama dobijenim od države Srbije…

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari