Miročki bareni sir u odabranom društvu svetskih sireva 1Foto: J. B. K.

Jeste li znali da je Portal TasteAtlas 2019. napravio listu 670 najboljih sireva na svetu i da su se na njoj našli i sirevi iz Srbije. Srbija je te 2019. imala tri svetski poznata sira – miročki, šarski i pule. Šarski, naravno potiče sa Šar planine, pule se pravi od magarećeg mleka u Zasavici, a miročki je što mu ime samo kaže, sa Miroč planine.

Sprema se od davnina i kao svi sirevi iz ovog kraja pravi se od punomasnog mleka, po principu krava – mleko – sir.

Nema kajmaka i drugih prerađevina od mleka. Samo sir. Usireni sir se iseče na kocke i obari u surutki, koliko dugo, i na kojoj temperaturi, majstori, bolje rečeno majstorice, za pravljenje barenog, miročkog sira, nisu baš voljne da otkriju sve detalje.

Nakon te termičke obrade, sir je spreman za konzumaciju. Može se jesti kao mladi ili kad odstoji, kako ko voli.

I sir sa Kipra i sir sa Miroča su beli sirevi, koji kada se jedu u svežem stanju, škripe pod zubima, pa ovaj naš zovu i škripavac.

U čemu se razlikuje od klasičnih belih sireva – ne topi se u tiganju, na roštilju, a nanizan na štap, pa pečen iznad otvorene vatre, je sličan mnogo poznatijem rođaku, halumi siru sa Kipra.

Na roštilju miročki sir dobije hrskavu koricu, ima blagu aromu dima, a unutrašnjost je mekana, a zlatno – žute boje je nakon prženja.

Naravno, ukusan je. Može da se služi kao predjelo, uz neku od sezonskih salata, uz vruć kačamak ili domaću pogaču, može da bude dodatak uz glavno jelo ili da se na kraju obroka “osladite” grilovanim sirom.

Gospodin u odelu – grilovani sa reš, hrskavim delićima, miročki bareni sir spreman je i za neuobičajene kombinacije: sa namazom od malina, sa pečenim paprikama, orasima, slatkim od dunja, ma kako vam volja.

Jede se za doručak, ručak, večeru, užinu. Uklapa se i sa vinom i sa rakijom.

Preporuka: najukusniji je kada se jede na Miroč planini, sa koje puca pogled na Dunav.

Budući da ovaj sir polako krči svoj gastronomski put sa Miroča i iz Đerdapa i do elitnih prestoničkih restorana, sve su prilike da će se Miroč uskoro prepoznavati po miročkom barenom siru, a ne po Kraljeviću Marku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari