“Koliko je dugačak jezik Miroslava Aleksića”: Kako je unutar sudnice izgledalo svedočenje Milene Radulović? 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Suđenja za krivična dela silovanja uglavnom se odvijaju iza zatvorenih vrata. Međutim, od samog početka javnosti je omogućeno da prisustvuje procesu protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, dajući redak uvid u to kako zaista izgledaju postupci za ova teška krivična dela. A izgledaju – mučno.

Ni na jednom glavnom pretresu u ovom postupku nije bilo više ljudi nego na jučerašnjem, tokom kojeg je svedočila Milena Radulović, glumica koja je prva javno rekla da je bila žrtva Miroslava Aleksića.

Nijedno mesto nije ostalo prazno u sudnici 26, jednoj od prostranijih u renoviranoj Palati pravde. Osim brojnih novinarki i novinara, porodice i prijatelja Milene Radulović (najviše pažnje snimatelja privukao je glumac Milan Marić), suđenje je pratilo i desetak studenata prava. Ukupno između 30 i 40 ljudi.

Na sredini sudnice nalazila se govornica sa koje će Milena Radulović satima odgovarati na pitanja o najbolnijim trenucima svog života.

Ispred Radulović nalazio se sudija Zoran Božović. Levo od nje sedela je tužiteljka i pravni zastupnici oštećenih. Desno, advokat odbrane Zoran Jakovljević. Iza leđa, na svega nekoliko metara – Miroslav Aleksić.

Pravila su brzo uspostavljena. Jakovljević će da postavlja pitanja. Ukoliko sudija ne reaguje, Milena treba da računa s tim da je pitanje dozvoljeno.

I iako je rekla da ostaje pri svemu što je ranije rekla tužiocu u istrazi, što su svi učesnici postupka imali pred sobom odštampano, advokat Jakovljević je predložio da ona to isto ponovi i pred sudom. Sudija Božović je ovaj zahtev odbio. A onda je krenulo ispitivanje.

Milena Radulović je stalaja mirno, nepomično. Dok je čekala pitanja, gledala je u stranu. Odgovarala je gledajući pravo u sudiju ili u advokata koji joj je pitanja postavljao. Odgovori su bili jezgroviti i jasni.

“Koliko je dugačak jezik Miroslava Aleksića”: Kako je unutar sudnice izgledalo svedočenje Milene Radulović? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Prvi set pitanja odnosio se na umešnost Milene Radulović u pisanju scenarija. Nakon toga prešlo se na pitanja oko toga s kim je i kako razgovarala pre nego što je slučaj prijavila, sa kojim se advokatom konsultovala, ko ju je pratio prilikom odlaska u policiju, s kim je tamo razgovarala u prizemlju, a sa kim odeljenju za krvne i seksualne delikte…

U ovom periodu došlo je i do prvih čarki između predsednika sudskog veća i advokata odbrane.

Naime, sudija Božović je i ranije tokom postupka kaznio Jakovljevića u prvom redu zbog manira da između postavljanja pitanja iznosi svoje komentare i opservacije vezane za odgovore oštećenih.

Verovatno zbog te predistorije, sudija Božović je nakon svega petnaestak minuta suđenja nakratko izgubio strpljenje sa advokatom odbrane i dajući mu formalno upozorenje zbog nepoštovanja reda u sudnici.

– Vaše neprimereno ponašanje neće biti dozvoljeno, verujte mi, kazao je sudija, upozorivši advokata da će mu izreći najtežu kaznu koju zakon dozvoljava te da će ga udaljiti iz predmeta. Nakon ovoga je sudija odredio 15-minutnu pauzu, kako bi se smirile tenzije.

Po povratku, prešlo se na pitanja o prvoj tački optužnice. Komentari branioca se jesu proredili, ali je atmosfera u sudnici postala još mučnija.

Osim što je morala da do najsitnih detalja opiše ono što se u optužnici navodi kao prvi napad Aleksića, morala je da odgovara i na neka pitanja čiji smisao nije bio jasan delu novinara u publici.

Između ostalog, morala je da govori o tome kada je stupila u seksualne odnose i sa kim, šta je nosila u dana napada, zbog čega se ne seća šta je nosila nekog drugog dana, da li je otac na njoj osetio miris duvana ili muškog parfema…

Ipak, većinu ovih pitanja sud je dozvolio, a tužilaštvo i punomoćnici oštećenih nisu imali prigovor. Jedno od pitanja koje je sudija zabranio bilo je – koliko je bio dugačak jezik Mike Aleksića?

Ono na šta su punomoćnik oštećenih i tužiteljka imali prigovor to je ophođenje advokata odbrane dok je postavljao pitanja. Naime, dok je Milena Radulović govorila o detaljima polnog uznemiravanja kroz koje je prolazila, advokat Jakovljević se sve vreme smejao, ostavljajući utisak da ga sve to veoma zabavlja.

Kada su se tužiteljka i advokat oštećenih pobunili, branio se tvrdnjom da se smeje zbog nečega što se dogodilo u publici, te da oštećenu nije ni čuo u tom trenutku.

Milena Radulović je ukupno odgovarala na pitanja duže od tri sata. Sve vreme je zadržala smirenost i fokus. Iako je delovalo da je pred sam kraj pretresa pri izmaku snaga, na pitanje sudije je odgovorila da može da nastavi.

Jučerašnje suđenje je samo početak. Na narednom suđenju, Milena Radulović će ponovo stati za govornicu, a ispitivanje po tačkama optužnice za teža dela tek sledi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari