Miroslav Ćiro Blažević: Promoter 1Miroslav Ćiro Blažević Foto: STARSPORT

Čuveni hrvatski trener i član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Miroslav Ćiro Blažević prihvatio je poziv Milorada Pupovca da se priključi njegovoj kampanji za evropske izbore i pojavio se u spotu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Ćiro je svoju odluku obrazložio time da „neko mora početi s pozitivnim ponašanjem“, uz napomenu da želi da „ponudi primer da ne smemo da se mrzimo, već da treba da se tolerišemo“.

Na pitanje novinara kakvu reakciju očekuje iz HDZ-a odgovorio je da ga „slobodno mogu izbaciti iz stranke“, ali da je „morao podržati ovo svoje“. Udaljavanje Blaževića od HDZ-a nije počelo pojavljivanjem u spotu SDSS već pre skoro 15 godina. Nezadovoljan načinom na koji bivši hrvatski premijer Ivo Sanader vodi stranku odlučio je da se 2005. samostalno kandiduje na predsedničkim izborima, na kojima je dobio 0,80 odsto glasova.

Tokom devedesetih u javnosti se često pojavljivalo sa tadašnjim predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, tvrdeći da su čak bliski prijatelji. Iako je tih godina voleo da priča da je „zakleti tuđmanovac“, u 21. veku je tu izjavu preinačio u to da je postao „rehabilitovani tuđmanovac“, te da tada nije znao za sve stvari koje su se dešavale tokom ratnih godina.

Zbog toga je u poslednje dve decenije postao rado viđen sagovornik u svim srpskim medijima, uključujući i nacionalistički nastrojene tabloide.

Rođen je u Travniku 9. februara 1935. Oženjen je Zdenkom Đorđević sa kojom ima ćerke Barbaru i Katarinu, kao i sina Miroslava. Završio je samo osnovnu školu, dok je srednju napustio zbog fudbala, mada je kasnije u tridesetim godinama to nadoknadio.

Kao fudbaler je imao prosečnu karijeru igrajući za Dinamo Zagreb, Sarajevo, Rijeku, Hajduk i švajcarski Sion. Kao trener je ušao i storiju osvajanjem trećeg mesta sa Hrvatskom na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Sa Dinamom je 1982. godine osvojio titulu prvaka Jugoslavije, ali ga navijači tog kluba pamte i po tome što je Roberta Prosinečkog pustio u Crvenu zvezdu tvrdeći da je nedovoljno talentovan.

Zbog toga ga i danas podsećaju na izjavu da će „pojesti svoj šešir ako Prosinečki postane fudbaler“, dok on tvrdi da je to namerno rekao kako bi u bivšem igraču Real Madrida probudio inat jer je video da ima talenat, ali ne i radne navike. Tvrdi da u karijeri žali jedino za time što nikada nije bio trener Crvene zvezde, kao i da bi voleo da postane prvi Hrvat na poziciji selektora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari