Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak uputio je kritike na račun Mađarske, tvrdeći da ta zemlja odbija dijalog. On je u intervjuu austrijskim medijima kazao da to što Slovačka nije dozvolila posetu mađarskog predsednika Lasla Šoljoma Slovačkoj ne znači da ga zvanična Bratislava ne poštuje.

„Mi poštujemo predsednika Šoljoma, ali njegove posete zemljama u kojima živi veliki broj pripadnika mađarskog naroda u prošlosti su uvek izazivale probleme, zato što nisu bile usaglašene. Rumunija je odbila da izda dozvolu za sletanja Šoljomu“, naveo je Lajčak, dodajući da poseta mađarskog predsednika Slovačkoj nije bila „valjano planirana“. „Trenutno vladaju tenzije, budući da iz Mađarske u protekla dva meseca, od usvajanja novog slovačkog zakona o jezicima, dolaze stalno neprimerne optužbe“, objasnio je Lajčak. On je naglasio da je Mađarska Slovačku optuživala za rasizam i da je navodila da Bratislava preduzima najteže napade na jednu manjinu od rata u Bosni.

„Uprkos takvoj atmosferi Šoljom se odlučio na putovanje u Slovačku. Naši predsednici, naši političari su, pri tom, ignorisani. Štaviše, imali smo informacije da ekstremisti planiraju provokacije na toj manifestaciji“, kazao je Lajčak bečkom dnevniku „Standard“. Prema Lajčakovom mišljenju, nedavni događaji naneli su štetu i Bratislavi i Budimpešti i doveli u pitanje zrelost obeju država, članica EU. On je izrazio protivljenje „internacionalizaciji ovog konflikta“, naglašavajući da bi to bilo kontraproduktivno. „Moramo voditi bilateralne razgovore. Bio sam šokiran kada sam čuo da se Mađarska, između ostalih, žalila na Slovačku i Savetu za ljudska prava UN. „Postavlja se pitanje da li Budimpešta veruje da u Slovačkoj treba da bude vođena diskusija u jednom forumu u kojem se raspravlja o Bangladešu, Pakistanu ili Kubi“, upitao je Lajčak.

 

Predistorija spora

London – Spor Mađarske i Slovačke dokaz je da pitanje nacionalnih manjina u Evropi nije, kako se to ranije mislilo, „poslato u istoriju“, piše britanski dnevnik Fajnenšel tajms. Prema pisanju lista, ovaj spor ima i svoju predistoriju, jer Budimpešta odavno nastoji da ojača veze sa sunarodnicima u Slovačkoj i Rumuniji, kojima je dala posebna prava u samoj Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari